EUs Ekodesigndirektiv innebär vissa minimikrav för en rad olika produktgrupper, däribland belysningskällor. Ett resultat av Ekodesigndirektivet är utfasningen av glödlampor. För belysningskällor av fasad finns flera energieffektiva alternativ, ett med många fördelar är luminicensljus, eller LED som det brukar förkortas.
LED består av mycket små dioder av en knappnåls storlek, som förses med önskat optiskt glas – linser – för att anpassa spridningsvinkeln från sex grader upp till sextio grader. Vitt ljus fås genom de tre additiva grundfärgerna rött, grönt och blått eller genom att en speciell blå diod kompletterats med lyspulver. För färgade dioder adderas lyspulver.
Staffan Annell, delägare av Annell Ljus och Form och medlem i PLDA – Professional Lighting Designers’ Association – berättar att flertalet av de LED-lösningar som projekteras idag bygger på vitt ljus, vilket enligt honom är positivt. Han tycker att färgväxling bör appliceras med stränghet eftersom vi lättare tröttnar på överflöd av färgat ljus.
Under Stockholm Furniture Fair i februari i år, presenterade Saint-Gobain genom samarbetspartnern Quantum, nyheten LED in Glass. Ett pointillistiskt mönstrat glas, behäftat med små punkter, tas fram enligt önskemål, och LED-belysningen i färg går att styras till önskade kulörval. Dioder i de additiva av grundfärgerna rött grönt och blått sitter monterade i aluminiumramar som håller ihop glasskivorna med minimimåttet sex millimeter. Med höjder på sex meter går det att få ut lekfulla och effektfulla fasader.
LED-ljuskällor avger varken ultraviolett- eller infraröttljus. Eftersom LED är smalstrålande ligger den stora utmaningen i att ta fram armaturer som reflekterar ljuset på önskat sätt för en viss spridningsvinkel.
Enligt Jan Ejhed, Professor i ljusteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö, erbjuder LED många nya möjligheter framförallt i utomhusmiljö. Vitt LED-ljus har ett bättre spektrum än lysrösljus, samtidigt som glödljusets färgkvalité går att återskapa genom varmvitt-och amber-dioder.
– Tekniken kommer att uvecklas snabbt, samtidigt som den samexisterar med de övriga ljuskällorna framöver, säger Jan Ejhed.
Upplyst hotellbyggnad
Fredrik Taberman på Flux har jobbat med LED-belysning och ser flera användningsområden just på grund av dess mångsidighet.
– För kulturbyggnader passar det jämna släpljuset då det gäller att artikulera fasadelement med ljus. Armaturen smälter in i byggnaden, säger han.
Skyltbelysning med LED är ett annat område. Vid Mässan i Älvsjö syns Rica Talk Hotells slanka byggnadskropp på långt håll. Tillsammans med arkitekten Alessandro Rippelino och ljuskonsulterna Leif Igelström och Linda Petersdottir, har Flux tagit fram en lösning med vita och blå dioder fästa bakom screentryckta glasskivor i fasad som åstadkommer en skimrande effekt.
Lättskött lösning för Krejaren
I kvarteret Krejaren vid Ösermalmstorg i Stockholm som är under uppbyggnad, har Ljusrum genom designern Jonas Linddahl har tagit fram en speciell, lättskött lösning för de fönsterlådor som bryter av de kontinuerliga fönsterbanden.
De energieffektiva ljuskällorna är monterade i underkant av glaslådor, och kan underhållas genom byte av ljuskälla inifrån. Enligt Jonas Linddahl är belysningsresultatet att ljusbilden blir jämn över hela glasytan. LED-ljuslistens optik verkar för att ljuset sprids parallellt på baksidan av glaset.
LED lyser upp Björholmen
Utanför Göteborg har Bryssel projekterat det spännande Ligths on Björholmen. Arkitekten Ann Rudbäck har tillsammans med driftschcefen Lars Stålnacke velat accentuera marinans byggnader, såväl som naturen kring marinan på Tjörn.
Ola Hermansson på Bryssel menar att valet av LED föll sig naturligt eftersom den befintliga infrastrukturen med skymningsrelä och matningar gick att använda. Detta tack vare den höga verkningsgraden LED som erbjuder.
Ligths on Björnholmen består av tre delprojekt. De är portalen eller bergsallén som leder fram till marinan, husfasaderna, och den 60 meter höga klippan Valen.
För portal-belysningen använde Bryssel IP-klassade markmonterade RGB-armaturer. Tillslag styrs av centralt skymningsrelä. Färg, intensitet och eventuell programstyrning kan regleras med färgkontroll genom hela färgspektrat.
För fasaden användes en 25 meter lång IP-klassad LED-strip som monterades på insidan av vindskivorna, färgen kan styras steglöst. Den styrs även med skymningsrelä.
För klippan Valen användes fem stycken specialtillverkade 30 Watts-armaturer med dioder i färgerna varmvit och amber.
Färgglad fasad i frihamnen
I Frihamnen ligger Stockohlms första kryssningsterminal. År 2008 omvandlades ett hamnmagasin av Ettelva arkitekter med Joakim Schiött som ansvarig arkitekt.
– Inspiration har vi hämtat från fraktcontainrar. Under främst vinterhalvåret används terminalen även som eventlokal och för kvällen kan fasaden förändras efter evenemangets karaktär, säger han.
Enligt Joakim Schiött valdes LED eftersom belysningen skulle ha en lång livslängd och kunna växla färg. Fasaddekorationen består av tre element. En del av kanalplasten är infärgad medan andra fält har färgad film som enbart blir synlig på kvällstid då LED-belysningen tänds. Den tredje lösningen är en neutral kanalplast som kan färgväxla.