Malmö stad har genomgått en dramatisk omvandling. Den gamla industristaden har på relativt kort tid blivit en föregångare inom hållbar stadsutveckling. Och nu satsar Malmö för fullt på att bli en Cleantech City.
Malmös dramatiska omvandling har väckt stor uppmärksamhet. Staden har under en längre tid satsat på miljö- och klimatområdet vilket resulterat i att Malmö blivit en förebild för hållbar stadsutveckling.
Vad är cleantech?
Cleantech är en förlängning av begreppet miljöteknik. I många fall sammanfaller nämligen lösningar för miljöteknik med lösningar för kvalitetsteknik och det kallas cleantech. Med begreppet miljöteknik menas egentligen endast tekniska lösningar som syftar till att vara miljövänliga.
För att begreppet cleantech ska ha en relevans måste det därför omfatta lösningar som tar oss hela vägen till ett hållbart samhälle.
Enligt EU:s definition så innebär cleantech all teknik som är bättre för miljön än den som är tillgänglig idag.
Tanken med cleantech är en långsiktigt hållbar lösning som tillgodoser allas behov och bidrar till en välfärdsutveckling med bestående naturresurser och tillgångar för framtida generationer.
I Sverige finns det ett flertal företag och organisationer som arbetar med konceptet cleantech. Många av dem har även ett samarbete. Flera företag är redan etablerade på marknaden framför allt inom områden som vindkraft, avfallshantering, vattenrening, biogasutvinning och nanoteknik.
De företag som har stor potential för att skapa hållbar stadsutveckling kan bli medlemmar i olika cleantech-organisationer. En sådan organisation är Cleantech Inn Sweden, deras medlemmar får del av en företagsnära och flexibel process i tre steg som hjälper företagen till en snabbare resa mot hållbar tillväxt.
För närvarande har Cleantech Inn Sweden 39 aktiva och 2 alumni-medlemmar.
– Cleantech Inn Sweden kan nu visa upp ett 40-tal av Sveriges mest intressanta och kvalitetssäkrade cleantech-innovationer. Vi har uppnått en tillräckligt kritisk massa av företag för att se effekter av samverkan och kontakter mellan företagen. De kluster av företag som uppstår bland våra medlemmar är helt affärsdrivna och skapar mervärde, både för företagen själva och för övrig svensk industri. Vår verksamhet är ett konkret exempel på hur Sverige arbetar för att skapa affärer genom innovation, säger Helena Tillborg, projektledare på Cleantech Inn Sweden i ett pressmeddelande.
Malmö Cleantech City
Det unika med Malmö är att kommunen har utformat ett koncept där man tillsammans med näringsliv, högskola och andra aktörer vill skapa en attraktiv plats för att starta, driva och utveckla företag inom cleantech-området.
För att nå sitt mål har kommunen startat projektet Malmö Cleantech City. Malmö Cleantech City har till uppgift att skapa förutsättningarna för samarbete mellan alla inblandade aktörer.
Staden har egentligen redan kommit väldigt långt i detta arbete och det finns redan över 100 cleantech företag etablerade här. Malmö Cleantech City skapar tillsammans med dessa företag ett gemensamt kluster vars syfte är att stärka attraktionskraften för nya investeringar, riskvilligt kapital och spetskompetens.