Litet löneutrymme skapar spänningar

Mycket pekar på ovanligt små löneökningar nästa år. Därmed kommer det att bli tuffare att enas kring en gemensam lönenivå. Samtidigt blir det svårare att rätta till orättvisor.

Stora spänningar är att vänta i den kommande jättelika avtalsrörelsen 2016 i nollinflationens spår.

Få litar på att Riksbanken ska fixa upp inflationen till omkring två procent - det är den nivån som fack och arbetsgivare brukar utgå ifrån när de ska enas om löneökningarnas storlek i avtal. Många bedömare spår att läget därmed är vanskligare än på länge. Medlingsinstitutets chef Claes Stråth tvingas hålla med.

-Ja, jag skulle nästan tro det, säger han i samband med att myndigheten redovisar hur lönebildningen fungerar i dagsläget.

Industrin tappar

Enligt Medlingsinstitutet ska den konkurrensutsatta sektorn, industrin, vara lönenormerande. Enligt tillgänglig statistik så är exportindustrins konkurrenskraft gentemot de viktigaste länderna under press. Med nollinflation i bagaget och en relativt klen produktivitetsutveckling kommer inte arbetsgivarna vilja ge många kronor i lönepåslag. Det gjorde Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne nyligen klart i en TT-intervju.

Samtidigt går den inhemska ekonomin relativt starkt. I exempelvis handeln märks inte exportindustrins begränsningar av.

-Det här skapar en tudelning på arbetsmarknaden, som möjligtvis blir ännu starkare, säger Claes Stråth.

Att då enas kring ett lönemärke där i stort sett alla får lika stora, eller snarare små, löneökningar kommer att skapa stora spänningar mellan yrkesgrupper.

Osynlig arbetsgivare

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg anar fler och fler som inte vill ställa upp på ett gemensamt lönemärke.

-Det utmanas från flera håll, särskilt på den offentliga sidan, säger Fahlberg.

Lärarna, som nu får statlig hjälp, och största LO-förbundet Kommunal är kanske de som märkts mest ur den skaran.

Kommunal ser märket som ett rött skynke, en slags övre gräns för hur stora påslagen får bli, och som därmed mer eller mindre omöjliggör högre lönelyft för de relativt lågbetalda Kommunalkvinnorna. Ett ännu mindre löneutrymme gör inte saken lättare.

-Det här systemet håller inte längre, sade Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund nyligen.

Fakta: Några siffror inför avtalsrörelsen 2016

31 mars 2016 löper den absoluta merparten av de nuvarande löneavtalen på arbetsmarknaden ut. Omkring 500 nya löneavtal, bland annat inom industrin, ska alltså förhandlas om.

Facken lär lägga fram sina yrkanden under senhösten 2015.

Några fakta om lönerna i Sverige kontra utlandet:

Reallönerna, nominell löneökning minus inflation, har stigit tre år i rad, 2012-2014, med historiskt sett höga 2,5-3 procent per år. Även 2015 ser ut att med den rekordlåga inflationen bli ett gott reallöneår.

Arbetskraftskostnaderna i näringslivet har i Sverige ökat med 2,7 procent i snitt åren 2010-2014. I euroländerna var motsvarande ökningstakt 2,0 procent.

Löneskillnaderna är i Sverige internationellt sett mycket små, men har stigit något de senaste dryga 20 åren.

Källa: Medlingsinstitutet