FI specialgranskar sex konsumtionskreditbolag

De sex bolagen som granskas är Collector, Marginalen, Resurs, Svea, Wasa och Norwegian Bank.

Det kan ju rendera i allt från att vi avskriver det utan anmärkning till skarpa sanktioner. Men vi hoppas också att som ett resultat av detta kunna göra någon typ av guidning om vad vi tycker är rimlig och sund kreditgivning, säger Thedéen.

Kan leda till skärpta regler

Två stora FI-undersökningar av konsumentlån har föregått tillsynsbeslutet och granskningen antas ta omkring ett halvår att slutföra.

Skulle FI bedöma att upplägg och kreditprövningar som görs inte duger, men att det ändå inte går att konstatera regelbrott kan det enligt Thedéen leda till skärpta regler.

Då får vi göra en samlad bedömning och se om vi inte också måste ha en lagskärpning. Men där är vi inte ännu, säger han.

FI-chefen tycker inför granskningen att det känns som att en del av kreditprövningen inför konsumtionslån, till stor del automatiserad, går för snabbt och missar avgörande faktorer som påverkar låntagarens betalningsförmåga.

Det handlar om låntagarens jobb, hur säker inkomstkällan är, men också hur det ser ut med andra lån som hushållet har, enligt Thedéen.

Jag tror att sund kreditprövning innebär att det faktiskt kan få ta lite tid. Ska jag låna 100 000 kronor är det inte självklart att jag ska få det över natten, säger han.

Snittvolymen för konsumtionslån ligger på cirka 80 000 kronor, enligt Thedéen. Ockerräntor finns det regler mot. Men löptiderna i låneuppläggen är svårare att komma åt.

Tricket är att få lånen att vara kvar i mycket lång tid – ibland i evig tid, säger FI-chefen.

Detta kan exempelvis bli fallet med så kallade rullande krediter, som kan förlängas med jämna mellanrum.

Kombinationen av att man lånar blanco (utan säkerhet) och att lånet ligger kvar under mycket lång tid tycker jag är svår att logiskt och sundhetsmässigt få ihop, säger Thedéen.

Orimliga konsekvenser

Även vad som vid första anblicken ser ut som rimliga villkor kan få orimliga konsekvenser.

Om du lånar 100 000 kronor med ett 15-årigt annuitetslån och räntan är 12 procent har du betalat tillbaka 214 000 när du är klar. Det innebär att du betalat mer i ränta än lånets totala volym var från början.

Coronakrisen verkar inte ha påverkat denna del av kreditmarknaden påtagligt, enligt Thedéen.

Än så länge visar varken statistik eller annan information på att det vare sig någon dramatisk ökning eller minskning.

Han bedömer dock att behovet av en noggrann kreditprövning ökar i krislägen.

Konsumentlånen går ju till hushåll som ofta har mycket lån, som inte alltid har en stark ekonomisk position – det är ju bland annat därför de lånar. Om vi nu får en väldigt hög arbetslöshet finns det en risk att låntagarna får svårt klara av räntor och amorteringar.