Tak för skatteuppskov hindrar flytt

Om man till exempel skulle göra en kapitalvinst på 7 miljoner kronor leder taket på 3 miljoner kronor absolut till en inlåsningseffekt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket till TT.

Hård kritik

Kritiken mot den så kallade flyttskatten har varit hård genom åren. Den som har sålt en bostad och gjort en vinst måste betala skatt på vinsten. För många har det varit en dålig affär att flytta till en mindre bostad.

Men sen sommaren 2016 har man inte behövt betala någon skatt alls vid försäljningen. Dessförinnan var taket 1,45 miljoner kronor.

Nu återinförs alltså taket men på en högre nivå, 3 miljoner kronor. Så mycket kan man göra i vinst när man säljer sin bostad och samtidigt ha rätt att skjuta upp skatten på vinsten – om man använder pengarna för att köpa en ny bostad.

Syftet med det högre taket är att rörligheten på bostadsmarknaden ska öka. Fler ska kunna flytta till en bostad som passar deras behov.

Men för många som har bott länge i en villa eller bostadsrätt innebär taket på 3 miljoner kronor att det fortfarande finns en inlåsningseffekt.

Johan Nordenfelt, informationschef på bostadsmäklaren Erik Ohlson, är kritisk.

Det är just de personer som man ska göra det lättare för som blir instängda. Det handlar ofta om äldre som har bott i många år i sina villor i storstädernas förorter. För dem blir det meningslöst att flytta till en mindre bostad, säger Johan Nordenfelt till TT.

Många äldre

Enligt Johan Nordenfelt kostar en genomsnittsvilla i Stockholmsområdet 7 miljoner kronor. Många äldre personer har ägt sin villa i 30 år. Då blir reavinsten omkring 5 miljoner kronor, enligt Johan Nordenfelt.

Av de 5 miljonerna i vinst får säljaren uppskov med 3 miljoner kronor. Enligt Johan Nordenfelt uträkning blir reavinstskatten då 440 000 kronor på de 2 miljoner kronor i vinst som man inte får skatteuppskov med från den 1 juli.

Mindre lägenhet

Det kan handla om ett äldre par som har drömt om en mindre lägenhet i centrum. På det här sättet går paret miste om pengar som hade behövts för att köpa den där mindre drömlägenheten, säger Johans Nordenfelt.

Enligt Johan Schauman på Skatteverket är det omkring 5 procent av alla bostadssäljare som varje år gör en kapitalvinst på mer än 3 miljoner kronor. Det motsvarar 12 000–13 000 hushåll per år.