Därför rusar inte Astras aktie på godkännandet

Storbritannien blev första land att godkänna Astra Zenecas covid 19-vaccin. Premiärminister Boris Johnson kallade beskedet "en triumf för brittisk vetenskap och fantastiska nyheter" medan landets hälsominister Matt Hancock poängterar att man tillsammans med konkurrenten Pfizers vaccinleverans säkrat upp tillräckligt med doser för att hela landets befolkning nu ska kunna vaccineras.

Enligt Astras vd Pascal Soriot är målsättningen att kunna leverera två miljoner doser veckovis med start "i dag eller imorgon", enligt en intervju med BBC Radio.

Svag uppgång

På Stockholmsbörsen stiger visserligen Astras aktie efter godkännandet men med marginella 0,4 procent. Utvecklingen är också i linje med hur det har sett ut den senaste tiden där aktiekursen inte påverkats nämnvärt av vaccinets utveckling.

Bolaget har gått svagt på Stockholmsbörsen och backat drygt 15 procent de senaste tre månaderna. Till skillnad från vaccintillverkarna Moderna och Pfizer/Biontech har Astra lovat att inte tjäna pengar på ett covid 19-vaccin "under själva pandemin". Vaccindoserna ska under den tidsperioden distribueras mot kostnaden för själva tillverkningen. I ett avtal mellan Astra Zeneca och en brasiliansk tillverkare som tidningen Financial Times tagit del av definieras "pandemiperioden" som att den beräknas sträcka sig fram till och med juli 2021.

Varit förtegna

Företaget har annars varit förteget med hur länge som pandemiperioden kommer att anses sträcka sig, men Pascal Soriot har bland annat i en intervju med Financial Times sagt att bland de faktorer som kan avgöra finns FN-organet WHO:s analys av världshälsoläget.