Skatteverket snuvas på bitcoinvinster

Värdet på en bitcoin trefaldigades i fjol, från knappt 80 000 kronor till cirka 240 000 kronor. En bit in på det nya året fortsatte kryptovalutan till nya rekordnivån över 300 000 kronor för att sedan falla tillbaka. Svängningarna är häftiga och möjligheter till stora vinster, men även förluster, är goda.

Och precis som all annan kapitalvinst ska den deklareras. Men Skatteverket har väldigt klent med kontrollmöjligheter. Aktie- och fondvinster går inte att mörka, i alla fall inte lika lätt, annat är det med kryptovalutorna.

Det finns inga kontrolluppgifter. Det bygger på att man frivilligt redovisar, på samma vis som uthyrning av privatbostäder, säger Henrik Kisterud.

3000 per år

Visserligen måste en bank fråga kunden om det dyker upp en miljon på kontot helt plötsligt.

Men det är inga uppgifter som kommer till Skatteverket, säger Kisterud.

De senaste åren är det i storleksordningen 3 000 personer per år som redovisar sina vinster från affärer med kryptovalutor, mestadels bitcoin, alltifrån mindre summor till miljonbelopp, enligt Skatteverket. Men det verkliga antalet är sannolikt mycket högre, enligt Kisterud.

Reglering i framtiden?

Men bitcoinhandlarna som vill gå under skatteradarn ska inte känna sig säkra.

Vi har möjlighet att göra kontroller baserat på uppgifter vi får från tredje man. Och det även flera år efteråt, säger Henrik Kisterud och tillägger att det är ett område som Skatteverket vill och måste ha koll på.

I framtiden ser han framför sig att det kommer att komma någon slags reglering även på detta område i takt med att den här typen av affärer blir vanligare.

Vi måste vara med på banan.

.

Rättad: En tidigare version innehöll ett felaktig uppgift i andra citatets förstamening.