Dubbelsmocka för elnätskunderna

Ur ett konsumentperspektiv är det här en dubbelsmocka, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på intresseorganisationen Villaägarna.

I en ny dom ger förvaltningsrätten i Linköping Energimarknadsinspektionen (EI) bakläxa om hur elbolagens så kallade intäktsramar ska beräknas.

EI:s beräkningar står i strid med ellagen och tredje elmarknadsdirektivet, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut. Nu måste EI räkna om och "anlägga ett framåtblickande, långsiktigt och stabilt perspektiv" och beakta elnätsföretagens risker, skriver rätten.

Överklagade nya regler

Bakgrunden är att EI med nya regler att stödja sig mot inför tillsynsperioden 2020-2023 begränsat elnätsföretagens sätt att beräkna hur stora intäktsramarna får vara, det vill säga vilka avgifter de i sin tur kan ta ut av konsumenterna. En majoritet av elnätsbolagen, bland annat drakarna Vattenfall, Ellevio och Eon, överklagade besluten.

EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson säger till TT att beslutet kan komma att överklagas, men att myndigheten har tre veckor på sig och att inget är bestämt ännu.

Det är också för tidigt att säga vad domen får för konsekvenser på elnätspriset om förvaltningsrättens beslut står fast, enligt henne.

Det är svårt att svara på. Vi ska ju räkna om. Men jag får passa på den frågan, säger Anne Vadasz Nilsson.

30 miljarder

De nya reglerna som regeringen tog fram, som nu alltså får nobben av domstolen, tillkom härom året i spåren av de kraftigt stigande elnätsavgifterna under en lång rad av år. Även då försökte EI bromsa elnätsbolagen men förlorade ideligen i domstol.

Ovanpå det antog regeringen härom dagen en ny proposition som gör det möjligt för elnätsbolagen att rulla fram sparade intäktsramar på 30 miljarder kronor, pengar som kan komma på allas elräkning framöver. Lagförslaget sågades av remissinstanserna eftersom det inte finns någon tydlig koppling mellan att pengarna ska gå till investeringar och möjligheten att höja priset.

Efter en tillfällig nedgång i priset, eller åtminstone en uppbromsning under fjolåret, riskerar alltså elkonsumenterna återigen stigande priser efter de nya beskeden.

Det vore ju en sak om det här gick till investeringar i näten, för det behövs verkligen, men det gör ju inte det, utan till att bättra på vinsterna, säger Håkan Larsson.

Tillsätt ny utredning

Han uppmanar regeringen att tillsätta en ny utredning.

Vi måste ta ett större helhetsgrepp. Det är ju uppenbart att det inte fungerar som det var tänkt, säger Larsson.

Elnätsbolagen har ett naturligt monopol och deras sätt att ta ut avgifter av kunderna regleras därför av EI.

Men vi måste ju ha en reglering som utgår ifrån den svagare parten, det vill säga kunden, säger Håkan Larsson.