Åtal mot mutmisstänkta Ericssonanställda

Fyra tidigare anställa inom Ericsson, samtliga svenska medborgare, åtalas enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten för bestickning. De misstänks ha mutat offentligt anställda tjänstemän i Djibouti för att ro hem kontrakt gällande leveranser av telekomutrustning. Brotten har enligt åtalet skett under 2011–2012.

Men brottsligheten är förmodligen betydligt större i både omfattning och tid. Telekomjätten har utretts av amerikanska myndigheter för de misstänkta brotten och åkte redan 2019 på jätteböter, omkring tio miljarder kronor, efter en förlikning.

Den utredningen rörde mutbrott i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam. Enligt förlikningen rörde det sig om brott begångna under perioden 2000–2016.

En till förundersökning igång

Preskriptionstiden har skyndat på utredningen gällande bestickning i Djibouti för tio år sedan. Men det pågår även en till förundersökning gällande oegentligheter i Kina, säger kammaråklagare Leif Görts.

Den avser misstankar om oegentligheter i Kina under 2013–2016. Det är en förundersökning som pågår, så där vill jag inte gå in på detaljer på grund av sekretesskäl.

Ericsson bekräftar att de känner till den andra pågående förundersökningen och skriver i en skriftlig kommentar att "Ericsson samarbetar med myndigheterna gällande även den förundersökningen, men avstår att kommentera ytterligare då det är en pågående process."

Kontanta överföringar

USA:s myndigheter gav sig på bolaget som sådant. Det nu väckta svenska åtalet rör fysiska personer som riskerar fängelse på som mest sex år.

De fyra åtalade har haft olika roller på olika nivåer inom koncernen, skriver Åklagarmyndigheten, men de är inte längre anställda inom företaget.

"De påstådda mutorna består av kontanta överföringar om sammanlagt drygt två miljoner dollar till offentliga tjänstemän i Djibouti, via ett konsultbolag i landet som Ericsson anlitade för bland annat affärsutveckling och marknadsföring", skriver kammaråklagare Mats Jansson, som varit förundersökningsledare, i en kommentar.