Högskostnadsskydd mot rekordhöga elpriser i höst?

Foto: Pexels

Elpriserna under sommarmånaderna brukar normalt sett ligga på låga nivåer men precis som resten av året så har den här sommaren sett väldigt annorlunda ut. Och som de flesta vet vid det här laget så väntas rekordhöga elpriser till vintern. Nu lovar både regeringen och oppositionen ett högkostnadsskydd i höst.

Elpriserna sommaren 2022 kan sammanfattas som mycket volatila med stora skillnader på elpriset mellan natt och dag och nya rekordnivåer för elpriset enskilda timmar. I början av juni skenade elpriserna iväg ordentligt framförallt på grund av revisioner inom kärnkraften i Norden (bl.a Ringhals 3). Revisioner görs alltid under sommartid, och innebär underhållsarbete av kärnkraftverk, då de tillfälligt stängs av för att byta bränsle och genomgå service för reaktorn skall vara redo inför nästa driftperiod. Men på grund av kriget i Ukraina, med väldigt höga elpriser i Europa, resulterade årets revision att elpriset steg rejält. I juli sjönk månadsmedelpriset en del i jämförelse med i juni, dock stannade det på fortsatt höga nivåer för både elområde 3 och elområde 4.

De fortsatt höga och varierande elpriserna beror på en hög efterfrågan och begränsad överföringskapacitet, samt fortsatt höga gaspriser och begränsad tillgång och produktion av både el och gas i Europa sedan Ryssland begränsat sin export av naturgas.

En dyr vinter

Elpriserna kommer fortsätta att vara på höga nivåer och förväntas höjas ytterligare kommande månader, enligt analytiker. Elförbrukningen i Sverige ökar mer och mer ju närmare vinter vi närmar oss, vilket ökar efterfrågan på el. Produktionskapaciteten är begränsad, framförallt i södra Sverige, och samtidigt har vi en konflikt i Ukraina som driver upp priserna på el i Europa. Alla dessa faktorer kommer göra att elpriset med största sannolikhet ökar rejält under hösten och vintern.

Högkostnadsskydd

Alla riksdagspartier och regeringsalternativ har kommit med olika förslag på hur hushållen ska skyddas mot de skenande elpriserna men regeringen och socialdemokraterna har tills igår dröjt med deras svar. På en presskonferens igår presenterade statsminister Magdalena Andersson regeringens förslag: Minst 30 miljarder av de avgifter som betalas in till Svenska kraftnät ska användas för att antingen kompensera hushåll direkt eller på andra sätt sänka priser och avgifter. Myndigheten får nu i uppdrag att undersöka hur pengarna kan betalas ut.

Källa: Kundkraft