Euroländerna är i princip eniga om en pakt för en samordning av den ekonomiska politiken, meddelar EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy. Det pågår fortfarande diskussioner om de andra delarna i paketet.
EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy meddelade på fredagskvällen på Twitter att de 17 euronationerna nått enighet om en pakt för en samordning av den ekonomiska politiken.
En stund därefter försvann Van Rompuys twitterinlägg, men den återkom senare i en omarbetad version.
Där står att det i princip finns en överenskommelse om en pakt för euron, men att det fortfarande pågår diskussioner om de andra delarna i paketet.
Det förslag om en konkurrenskraftspakt som presenterades på ett EU-toppmöte i början av februari har vattnats ur ordentligt. Många EU-länder slog bakut, eftersom den grep in på områden som länderna vill besluta själva om, till exempel bolagsskatter, lönebildning och pensionsålder.
Det förslag som nu ligger på bordet, efter det att EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har haft konsultationer med medlemsländerna, ser mycket annorlunda ut. Där betonas ländernas rätt att själva välja vilka åtgärder som ska införas och "pakten" ses bara som en av delarna bland alla de åtgärder som är på gång inom EU. Där finns lagförslag som ska öka den ekonomiska samordningen, förbättra budgetdisciplinen och straffa budgetsyndarna.
Euro-ledarna diskuterar också att utöka och bredda räddningsfonden EFSF och hur den permanenta krisfonden ska se ut när EFSF löper ut.
Många tekniska frågor kommer att finnas kvar att lösa efter mötet. Det blir euroländernas finansministrar som får ta itu med det på sitt möte på måndag.
Timmarna före toppmötet lovade regeringen i Portugal nya åtstramningar på motsvarande 0,8 procent av BNP, som ska dra ned landets budgetunderskott.
Med detta vill Lissabon återvinna förtroende på marknaden, där den allmänna uppfattningen är att Portugal blir det tredje eurolandet efter Grekland och Irland som ber om hjälp från EU och IMF för att klara statsfinanserna.
Marknaden lät sig inte imponeras.
Vid lunchtid på fredagen låg räntan på en tioårig statsobligation från Portugal på 7,77 procent, den högsta nivån sedan våren 1996. Den kan jämföras med räntan på 3,37 procent för svenska statspapper med samma löptid.
(TT)