Ingves: Man gör så gott man kan

Fredrik Sandberg/TT: Nu checkar Stefan Ingves ut som riksbankschef.

Allting var sig likt. Stefan Ingves stegade fram till podiet och förkunnade att det var dags att prata svensk penningpolitik. För hans del var det nu ungefär 100:e gången i ordningen. Men efter 17 år på posten är det över och Erik Thedéen tar vid årsskiftet över som riksbankschef.

Därför kom dagens räntebesked inte enbart att handla om inflationsförväntningar, räntebanor och Riksbankens innehav av värdepapper.

Som till exempel, hur hittar man drivkraft till att vara kvar på en post under så lång tid?

Jag hade aldrig räknat med att hålla på med det här så länge men jag har ju roligt på jobbet varje dag så på det sättet har det inte varit svårt att göra det här under så många år, säger Ingves till TT.

Men vad exakt är så roligt?

Allting är roligt, jag tycker om att arbeta med många människor och att lösa problem med andra människor så att världen förhoppningsvis blir lite bättre.

När är arbetet som mest givande? När utmaningarna är som störst eller när det är som mest friktionsfritt?

Det kan man inte säga eller mäta. Det finns en vardag med en slags normalitet och sedan är det något som är extraordinärt och då är det på helt annat sätt. De båda är oerhört svåra att jämföra.

I någon mån är det så att med stigande ålder har man varit med om alla möjliga bekymmersamma situationer och har lite lättare att hantera dessa jämfört med när jag blev utsedd till riksbankschef.

Flera utmaningar

Stefan Ingves, uppväxt i Svenska Österbotten i Finland, utsågs i oktober 2005 som efterträdare till Lars Heikensten. Detta efter tidigare sejourer på Handelsbanken och Internationella valutafonden.

Under sin period har han fått navigera genom penningpolitiska utmaningar som finanskrisen 2008–09 liksom pandemins utbrott som inledningsvis lamslog världsekonomin. Det har varit en evighetsföljetong med minusränta och inflationsmål som inte uppnåddes och i närtid en skyhög inflation som nu måste hanteras.

Sover gott

Oavsett kris eller för den delen ifrågasättanden från omgivningen har dock Ingves utåt aldrig låtit sig bli personligt berörd. På presskonferenser har allting skötts korrekt och ordningsamt. Att han på sista pressträffen hade missat att knyta ena skosnöret var symboliskt, mer dramatiskt än så blev det knappast när Ingves klev upp vid presskonferenspodiet vid Riksbankshuset i centrala Stockholm.

Men hur bra sover man egentligen på natten under en finanskris?

Man sover alltid bra, oberoende om det är kris eller inte. Man kan inte lösa en finanskris om man inte sover på nätterna.

När du nu blickar tillbaka, vad har du fått avvara på grund av jobbet?

Det är naturligtvis att det här jobbet kräver många timmars insats och många helger som går åt till resor. Det är klart att man måste välja bort saker.

Men om du är lite mer precis i vad det har varit?

Jag har till exempel valt bort att skriva själv för så många timmar finns inte på det här dygnet.

Recensera sin egen insats vill han inte göra. Det överlåter Ingves till omvärlden. I stället nöjer han sig med ett konstaterande:

Man gör så gott man kan varje dag.