AFRY designar höghastighetsjärnväg i Tjeckien

AFRY ska designa en höghastighetsjärnväg mellan Brno och Velká Bíteš i Tjeckien. Foto: Arkivbild/AFRY

AFRY kommer att designa ytterligare en del av det framtida tjeckiska järnvägsnätet för höghastighetståg. Företaget har tilldelats ett kontrakt för utformningen av den nya konstruktionen av Vysočina, en av de framtida mest trafikerade tjeckiska järnvägarna.

AFRY ska designa en höghastighetsjärnväg mellan kommunerna Brno och Velká Bíteš. I kontraktet ingår även miljökonsekvensbeskrivning, underlag som geologiska, hydrologiska och miljömässiga undersökningar samt arkitektur och gestaltning av två järnvägsstationer.

− De upprepade framgångarna bekräftar att kombinationen av en partnerskapsstrategi, öppen kommunikation och ESG-principer som AFRY har tillämpat i Tjeckien är rätt riktning att ta, säger Ivo Šimek, på AFRY.

Sektionen Vysočina är en del av HSR-korridoren Prag-Brno som kommer att bli en av de mest trafikerade höghastighetsjärnvägarna i Tjeckien. Enligt Správa železnic kommer korridoren att minska restiden mellan de två största städerna i Tjeckien till mindre än en timme.

Den 33 kilometer långa sträckan är en ny dubbelspårig höghastighetsjärnväg med en maximal tåghastighet på 320 kilometer i timmen. Projektering av flera anslutningar till det ursprungliga järnvägsnätet och modifieringar av tillhörande väginfrastruktur ingår också i uppdraget.