Boindex visar rekordhöga boendeutgifter

Janerik Henriksson/TT: Bostadspriserna har fallit markant, men boendekostnaderna – som el, uppvärmning och räntor – äter upp rekordmycket av hushållens disponibla inkomster. Arkivbild

"För fjärde kvartalet 2022 ligger det sammanvägda boindexet på 96, vilket innebär att de som köper en bostad behöver lägga i genomsnitt 31 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

I kvartal tre 2022 låg Swedbanks boindex på 99,7 enligt korrigerade tal och under finanskrisen var det som lägst nere på 101.

En indexnivå på 100 avspeglar en boendekostnad som ligger på 30 procent av den disponibla inkomsten.

För kategorin småhus sjönk boindex i fjärde kvartalet till 95, från 98 kvartalet före. För bostadsrätter blev det en nedgång till 99, från 104.

Enligt Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques innebär utvecklingen att sannolikheten har ökat för att fler hushåll får problem med att betala för boendet.

"Trots lägre bostadspriser ökade boendeutgifterna, främst på grund av stigande bolåneräntor och högre el- och uppvärmningskostnader", skriver Arques i en kommentar.