Dyster prognos sänker Biontech

Andreea Alexandru AP/TT: Tyska Biontech slog igenom i pandemin efter framgångarna med ett vaccin mot covid-19 som utvecklats tillsammans med Pfizer. Arkivbild

Den tyskbaserade pandemivinnaren räknar enligt ett bokslut med intäkter på omkring 5 miljarder euro för 2023. Analytiker hade i snitt räknat med nästan 9 miljarder euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Under 2022 låg Biontechs intäkter på drygt 17 miljarder euro och under 2021, när efterfrågan på covid-19-vaccin var som störst, låg intäkterna på 19 miljarder euro.

Intäkterna byggde i första hand på försäljningsframgångar för det covid-19-vaccin som Biontech utvecklat tillsammans med läkemedelsjätten Pfizer.

Biontechs resultat för fjärde kvartalet 2022 blev en vinst per aktie på 9:26 euro, vilket var mer än väntade 7:63 euro per aktie. Omsättningen blev 4,3 miljarder mot väntade 3,9 miljarder euro.

Biontech-aktien har redan före måndagens kursfall gått ned nästan 15 procent sedan årsskiftet.

Andra vaccinspecialister som konkurrerade med Biontech om covid-19-vaccin – som Moderna och Novavax – har också hård motvind i försäljningen till följd av radikalt minskad efterfrågan på vaccinationer mot covid-19.

Biontech har från pandemiframgångarna en kassa på över 20 miljarder euro.