Designhögskolan i samarbete med Umeå Energi

Studenter på Designhögskolan har, efter att ha följt Umeå Energi-medarbetare på fältet, tagit fram exempel på hur ny design skulle kunna underlätta arbetet. Förslagen rör allt från verktyg och kläder till att kapa energitoppar i elförbrukningen.

– Spännande och lärorikt, deras arbetsprocess är inspirerande och resultateten kan appliceras i hela vår koncern, säger Anki Wretell, avdelningschef Nätbyggnad Umeå Energi.

Det är elva studenter på skolan som under tio veckor arbetat med fem olika Umeå Energi-projekt. De inledde med att följa Umeå Energi-medarbetare på fältet för att se hur de jobbade men också för att pröva på olika sysslor, till exempel att klättra i elstolpar. Utifrån fältstudierna och research valde studenterna sedan projekt. De olika projekten var inriktade på: ny utrustning för att klättra i elstolpar, återanvända bilbatterier för att kapa energitoppar, en robot som har koll på nedgrävda kablar, ett koncept för att effektivare sköta transformatorer och modulära arbetskläder som kan anpassas efter olika arbetsuppgifter.

– Ett värdefullt samarbete för oss. Vi har fått inblick i en komplex bransch med stora utmaningar och fått se hur mycket olika kompetens det finns hos Umeå Energi. Att de var så öppna, nyfikna och intresserade av förändring och utveckling bidrog till ett lyckat projekt, säger Thomas Degn, universitetslektor i industridesign och ansvarig för Designhögskolans program för avancerad produktdesign.

Upprinnelsen till projektet var att Fredrik Heidenberg, sektionschef, och Åsa Hagervall, projektingenjör, på Umeå Energi Elnät, besökte en redovisning på Designhögskolan där Thomas Degn berättade om samarbeten med polisen och brandkåren. Fredrik tog efter det kontakt med Thomas och de kom överens om att samarbeta.

– Det var fascinerande att se studenternas engagemang och arbetsprocesser, hur de gick från brainstorm till färdiga förslag. Genom att vi varit involverade har vi också lärt oss en del om design och behovsdriven innovation. Våra medarbetares vardag har varit i fokus och det har gjort det extra intressant. Det är häftigt att vi har en designhögskola av den här klassen i Umeå och att den ligger så centralt att vi kunnat cykla till våra möten, säger Fredrik Heidenberg.

– Projektet känns som början på en intressant resa, förhoppningsvis har vi inspirerat Umeå Energi och kunnat visa dem hur industridesign kan förbättra deras verksamhet på flera olika plan, säger Thomas Degn.