Deloitte förespråkar mer protektionistiskt näringsliv

Svenska bolagsstyrningsmodellen måste ses över och utländska förvärv eller direktinvesteringar ska granskas. Det framkom under seminariet ”Borde svenskt näringsliv bli mer protektionistiskt?” som arrangerades av Deloitte och Affärsvärlden i Almedalen.

I panelen ingick, Martin Gren, medgrundare Axis, Lauri Rosendahl, vd Nasdaq Stockholm och Nordics, Lars Ingemarsson, Managing Director, co-Head of Nordic Investment Banking Citi, Sophie Nachemson-Ekwall, forskare och författare Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi har varit naiva i Sverige och låtit vem som helst utnyttja vår öppenhet. Samtidigt är Sverige byggt på öppenhet och frihandel. Men Kina är annorlunda, deras bolag drivs av staten och får lån av staten. Det är inte lika konkurrens och vi måste se till att lika regler gäller på båda sidor, sa Marin Gren.

Han fick medhåll av Lauri Rosendahl:

– Vi har gått med på nästan vad som helst för att få göra affärer i Kina och samtidigt låtit dem komma hit och härja fritt. Vi måste hitta en balans mellan Kina och resten av världen när det gäller handelsrelationer.

Sophie Nachemson-Ekwall och Lars Ingemarsson efterlyste större granskning av företagsuppköp och utländska investeringar.

– Vi behöver en myndighet som ser till att lokala värden finns kvar i Sverige. Vi kan inte sälja ut allting och särskilt inte till en aktör som inte är transparent och demokratisk, uttryckte Sophie Nachemson-Ekwall.

– Det är en bra idé att ha en myndighet som utvärderar utländska förvärv och direktinvesteringar åtminstone utanför EU. Det är inget konstigt, alla gör ju så, tyckte Lars Ingemarsson.