Johnson lovar att följa EU-avtalet - med mindre justeringar

Den brittiska regeringen betonar att den inte har några planer på att fly från skilsmässoavtalet med EU, som Financial Times annars skrev nyligen.

Däremot är det nödvändigt att "klargöra delar" av skilsmässoavtalet med EU, säger en talesman för den brittiska premiärministern Boris Johnson.

Men enligt talesmannen ska det inte förstås att Storbritannien springer iväg från en överenskommelse som uppnåtts, som en brittisk tidning har rapporterat.

- Vi är helt engagerade i att genomföra tillbakadragningsavtalet och protokollet för Nordirland, och vi har redan vidtagit åtgärder i den riktningen", sade talesmannen.

Men delar av avtalet kommer britterna fortfarande att vilja ändra på. Uttalandet från 10 Downing Street kan fortfarande tolkas så. 

- Vi talar om begränsade och rimliga åtgärder för att klargöra vissa delar av Nordirlandsprotokollet i nationell lag. Det måste ta bort alla tvivel och se till att regeringen alltid är redo att leva upp till sina löften till folket i Nordirland, sade talesmannen. .

Syftet är att säkerställa att företag i Nordirland får "obegränsad tillgång till resten av Storbritannien".

Tvivel om brittisk fortsatta stöd för affären har uppstått efter tidningen Financial Times på söndag kväll att regeringen i London skulle ändra delar av den. Enligt tidningen kan det undergräva det.

I oktober 2019 undertecknade EU och Storbritannien ett avtal om tillbakadragande av britterna. Brittarna lämnade EU den 31 januari i år.

Utmaningarna med Nordirlandsprotokollet gäller de specifika överenskommelser som uppnåtts för att undvika kontroller vid gränsen mellan Nordirland och Irland.

Alla parter fortsätter att vilja ha en osynlig gräns på grund av det bräckliga fredsavtalet på ön.

Europeiska kommissionens ordförande betonade på måndagen att det skulle få konsekvenser om britterna inte levde upp till vad de hade accepterat och undertecknat för ett år sedan.

- Jag är övertygad om att den brittiska regeringen kommer att leva upp till utträdesavtalet, vilket är en skyldighet enligt internationell rätt och en förutsättning för alla partnerskap i framtiden", skrev Ursula von der Leyen på Twitter..

Om den inte är på plats vid det datumet är det till ingen nytta, tror han. Då måste du gå vidare en efter en. Övergångsperioden mellan parterna, som har löpt sedan den 1 februari i år, löper ut den 31 december.

Övergångsperioden måste säkerställa att regler och ömsesidiga skyldigheter fortsätter att gälla.