Både Processindustri- och Kraftvärmedagarna blir i år digitala och äger rum live på nätet den 3 respektive 10 december. Arrangören Kiwa Inspecta har jobbat hårt för att ställa om formen för seminariedagarna på ett sätt som bibehåller känslan och samtidigt förbereder för fysiska träffar nästa år. Under de två dagarna kommer det bland annat att bjudas på nyheter, branschinformation, erfarenheter från pågående projekt och utbildningar från Kiwa Inspectas nya studio i Göteborg.
Text: Alarik Haglund
Inom processindustrin är det just nu ganska mycket på gång och Magnus Brattberg, som är med i Kiwa Inspectas programgrupp för Processindustridagarna, tar bland annat upp att det görs en hel del investeringar i biobränsle. Till exempel berättar han att St1 investerar vid sitt raffinaderi i Göteborg för att bygga en fabriksdel för biobränsle, som de kallar för Green Pruduction Unit.
- Vi kommer med all säkerhet att vara inblandade i det projektet för att göra inspektioner och kontroller, kommenterar Magnus Brattberg.
Omdiskuterad utbyggnad
Magnus Brattberg nämner också att Preems ansökan om utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil varit en stor fråga den senaste tiden.
- Preem ville bygga ut raffinaderiet kraftigt för att kunna förädla tjockolja, vilket gör det möjligt att få ut fler produkter ur råoljan och resulterar i att mindre tjockolja används som fartygsbränsle, säger Magnus Brattberg.
Han påpekar emellertid att utbyggnaden varit omdiskuterad då det i miljödebatten finns många starka viljor och det ifrågasatts om man ska bygga ut ett raffinaderi för fossila bränslen.
I slutet av september meddelade Preem att de beslutat sig för att dra tillbaka sin ansökan mot bakgrund av COVID-19-krisen och dess effekter på världsekonomin. Istället informerar Preem att de under hösten kommer att lämna in en ny ansökan för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet.
Magnus Brattberg tillägger även att Preem i Lysekil satsar på att bygga en anläggning för att fånga upp koldioxid och skicka den till Norge för förvaring.
- Det är jätteintressant eftersom det är ett sätt att betala tillbaka miljöskulden, menar Magnus Brattberg.
Replikaprovning och cisternhaverier
Processindustridagarna brukar normalt sett vara två dagar, men i år beskriver Magnus Brattberg att de kommer att satsa på ett kort och kärnfullt webinar, med några föreläsningar på förmiddagen och en avslutande föreläsning efter lunch.
- Precis som vanligt kommer det bland annat att komma expertis från Kiwa Inspecta för att berätta om ämnen som ny teknik, regelverk och myndighetskrav, säger Magnus Brattberg.
Till exempel talar han om att det kommer att handla om materialundersökningar och replikaprovning.
- När material som stål jobbar under varma förhållanden förändras materialets struktur och man kan genom att använda sig av replikaprovning ta avtryck av materialet för att gå in i detalj och undersöka korngränser och annat för att se hur materialet har utmattats, förklarar Magnus Brattberg.
Han tillägger att det är en intressant teknik eftersom den inte gör någon åverkan på en anläggning.
Ett annat ämne som kommer att tas upp är cisternhaverier och skademekanismer för cisterner.
- Det pratas just nu mycket om att utveckla metoder för att bättre upptäcka dessa skademekanismer, som med de metoder vi har idag är svåra att detektera utan mycket stora och tidskrävande insatser, berättar Magnus Brattberg.
Kraftvärmebranschen och pandemiläget
Mikael Kuokkanen i programgruppen för Kraftvärmedagarna berättar att kraftvärmebranschen, utifrån vad Kiwa Inspecta har upplevt, precis som de flesta andra branscher påverkats av pandemiläget, bland annat i form av kraftigt skärpta rutiner för fysiska möten, hygienkrav och så vidare. Däremot kommenterar han att själva huvuduppdraget i verksamheten, att producera energi i form av fjärrvärme och el, inte har påverkats i någon större utsträckning.
- Dels är det en bransch där smittorisken generellt sett troligen inte är så stor och sedan arbetar man med grundläggande samhällsfunktioner som bara måste fungera, påpekar Mikael Kuokkanen.
En negativ påverkan han kan skönja inom kraftvärmebranschen är att man i vissa fall behövt skjuta upp eller tillfälligt begränsa större renoverings- och underhållsprojekt.
- Det kan till exempel röra sig om att svetsare och underhållspersonal från andra länder inte haft möjlighet att komma till kraftvärmeanläggningarna, beskriver Mikael Kuokkanen.
Trots det tycker han att även renoverings- och underhållsarbeten rullat på bra. Delvis tror han att det beror på att dessa arbeten oftast inte är lika tidsintensiva för kraftvärmen som för andra industrier.
- På sommaren stoppar man pannorna ändå och man har därför mer tid på sig att anpassa sig efter rådande situation, menar Mikael Kuokkanen.
Utmaning med avfallsförbränningsskatt
En stor fråga för kraftvärmebranschen idag är enligt Mikael Kuokkanen den skatt på avfallsförbränning som infördes som en följd av januariavtalet.
- Om man tittar på den så kallade avfallstrappan så är det sista man vill göra med avfallet att lägga det på deponi och det näst sista är att bränna avfallet. Man tycker emellertid i branschen att man fått onödig kritik. Det finns trots allt sopor som man måste göra sig av med och kraftvärmebranschen anser att man bidrar till att lösa det problemet. Istället för att soporna läggs på deponi har vi i Sverige idag väldigt effektiva avfallsanläggningar som omvandlar avfallet till energi, där rökgaserna från förbränningen dessutom renas väldigt bra och där man kan återvinna värdefullt material från askan, säger Mikael Kuokkanen.
Han tillägger också att branschen hela tiden behöver utveckla anläggningarna för att matcha ständigt skärpta utsläppskrav.
- Det är givetvis bra att utsläppsvärdena minskar och det tror jag inte att branschen har någonting emot, men det är samtidigt en utmaning eftersom det gäller att hinna med, förklarar Mikael Kuokkanen.
Nya anläggningar
Mikael Kuokkanen talar om att ett viktigt inslag som alltid brukar vara med på Kraftvärmedagarna är att det presenteras nya kraftvärmeanläggningar och att syftet är att dela med sig av lärdomar från projekten, som till exempel vilka utmaningar man haft och hur man löst dem. Även i år räknar han med att det blir ett eller kanske två föredrag på det här temat. Ett exempel på en ny anläggning som kan bli aktuell att ta upp är Vattenfalls nya värmeverk i Uppsala, som ska göra det möjligt för Vattenfall att fasa ut det sista fossila bränslet ur stadens värmeproduktion.
Han berättar även att programmet precis som vanligt kommer att innehålla ett skadepass, där man tar upp exempel på skador som inträffat under året och lärdomar om hur man kan göra för att förhindra att liknande skador inträffar i framtiden.
Kraftvärmedagarna har alltid som huvudtemaområde att ta upp frågor med anknytning till degradering av pannor och andra faktorer som är avgörande för en pannas livslängd, så även i år.
- Det kan till exempel handla om materialfrågor och hur materialen ska tåla de bränslen som används samt hur man kan undvika korrosion och erosion, beskriver Mikael Kuokkanen och tillägger att frågor om hur man ska bedöma, hantera och kalkylera den återstående livslängden för en panna blir allt viktigare för anläggningsägarna.
Fokus på regelverk
På Kraftvärmedagarna brukar intresset alltid vara stort för ämnen kopplade till de regelverk och föreskrifter som gäller inom branschen.
- Vi är i grunden ett inspektions- och kontrollbolag och det gör att vi alltid har levt nära regelverken och hjälpt kunderna att tolka dem. Vi försöker därför att ha ganska stort fokus på regelverken och informera om kommande ändringar och nyheter i regelverken, säger Mikael Kuokkanen.
Han inflikar att de ansvariga myndigheterna ofta brukar medverka under evenemanget för att berätta om hur upplägget för nästa föreskrift ser ut och hur de har tänkt kring denna.
- Vi upplever att deltagarna har förtroende för att vi på Kiwa Inspecta kan regelverk och vi tror att det är därför intresset är så stort när vi har någonting på det temat, menar Mikael Kuokkanen.
Studiomiljö
Även om kraftvärmedagarna i år genomförs digitalt understryker Mikael Kuokkanen att föreläsarna kommer att befinna sig på plats i den studio som Kiwa Inspecta förberett i Göteborg.
- När man har föreläsarna samlade i en studiomiljö tror vi att det blir lättare att ha en uppföljande diskussion, debatt och dialog, säger Mikael Kuokkanen.
Utöver de olika föredragen och diskussionen efteråt är en förändring i år att en stor del av Kraftvärmedagarna, som i år precis som Processindustridagarna är koncentrerade till en dag, även kommer att innehålla en utbildning i miniformat som Kiwa Inspecta själv kommer att hålla med egen lärare.