Byggindustrins pris till Överkikaren 30 - Renovering i toppklass

Foto: Bengt Dahlgren

Vinnaren av Årets Bygge har tillkännagivits och vi är glada att meddela att projektet Överkikaren 30, där Bengt Dahlgren bidragit med sin kompetens, har vunnit i kategorin Renovering.

Projektet innebar bland annat en påbyggnad av takvåningen som nu huserar restaurang Freyja med en fantastisk uteservering som erbjuder en imponerande utsikt över Riddarfjärden och Gamla stan. Slussgården agerade som byggherre och MVB Öst som totalentreprenör.

Bengt Dahlgren var ansvarig för projekteringen av det nya ventilationssystemet i hela fastigheten, samt installationerna för det nya storköket, restaurangen och takbaren.

"Det var verkligen ett spännande projekt med flera utmaningar. Fastigheten, som sträcker sig över 18 000 kvm och hade kvarvarande hyresgäster på kontorsvåningarna, fick helt nya ventilationssystem, schakt, stammar samt installationer för det nya storköket och restaurangen. Tidigare var det ett tryckeri och kontorsutrymme på bottenvåningen som nu har ersatts av storköket, och den nya restaurangen Freyja har fått en oslagbar plats på en påbyggnad högst upp på plan 13 med enastående utsikt och en tillhörande takbar. Definitivt värt ett besök när våren närmar sig," säger Calle Bolin, Uppdragsansvarig på Bengt Dahlgren.

"På Brand och Risk i Stockholm är vi extra stolta över vår smarta innovation - en annorlunda utrymningslösning genom en stor taklucka som ger tillträde till utrymningstrapphuset från takterrassen. Internt kallades den 'Frejs lucka', eftersom vår tidigare kollega Frej var Uppdragsansvarig för projektet. Det är en rolig sammanträffande att restaurangen som öppnades heter Freyja," säger Tobias Karlsson, Avdelningschef Brand i Stockholm.

Priset delades ut av Byggindustrin vid Construction Summit i Stockholm den 19 mars.