Kopparpriset når sin högsta nivå på 14 månader

Foto: PHGCOM/Wikimedia Commons

Svårigheter att leverera kopparmalm pressar upp priset på metallen som nyligen nådde sin högsta notering på 14 månader. Underutbud på marknaden kan komma snabbare än väntat, varnar nyhetsbyrån RFI.

Kopparpriset betraktas allmänt som en barometer för hälsotillståndet i hela världsekonomin, varför det är svårt att peka ut en enskild faktor bakom den senaste tidens prisuppgångar. För som vanligt finns det fler än en. Experter pekar bland annat på ökad aktivitet i den kinesiska ekonomin, vilket skapar förutsättningar för stora prisuppgångar på koppar.

Farhågorna för ett minskat utbud väger också dock kopparmarknaden och driver upp priserna: flera gruvbolag som Anglo American har aviserat produktionsminskningar i gruvor i Peru och Chile. I vissa fall har kopparproduktionen stoppats helt, som i det uppmärksammade fallet med Cobre Panama, en av världens största koppargruvor. Om den panamanska gruvan stängs permanent kan det få avsevärda effekter på den globala kopparmarknaden, enligt en färsk rapport från banken Natixis.

Enligt samma rapport lär det dröja länge, ända till 2030 förrän ny kopparproduktion i Zambia (som Metaller & Gruvor skrivit om tidigare) är i drift.

Dessa farhågor om lägre tillgång på kopparmalm underblåses också av den minskade aktiviteten hos kinesiska gjuterier, som raffinerar malm till metall, och som gemensamt beslutade att sakta ner produktionstakten i mars i år.