Nya visionsbilder visar stationer i Årstaberg och Östberga

Så här kan entréerna till gula linjens nya stationer se ut; Älvsjö, Östbergahöjden och Årstaberg. Visionsbild: Region Stockholm/&Rundquist
Så här kan entréerna till gula linjens nya stationer se ut; Älvsjö, Östbergahöjden och Årstaberg. Visionsbild: Region Stockholm/&Rundquist

Nya visionsbilder visar hur stationerna Östbergahöjden och Årstaberg kan komma att se ut längs Stockholms planerade Gula linje. I takt med omfattande bostadsbyggande i områdena får både Östberga och Årstaberg spårbunden kollektivtrafik. 

För Östberga blir det en helt ny förbindelse, medan Årstaberg förstärks som bytespunkt i ett område där industrimark omvandlas till bostäder.

Station Östbergahöjden
Biljetthallen för stationen Östbergahöjden byggs i bottenvåningen av ett nytt bostadskvarter, nära Östberga centrum. Området saknar i dag spårbunden kollektivtrafik. Den nya stationen ger nya resvägar och bytesmöjligheter för boende i både Östberga och Årstafältet. I dessa områden planeras tusentals nya bostäder.

Den nya stationen på Östbergahöjden. Visionsbild: Region Stockholm, &Rundquist

960 nya bostäder planeras i Östberga
Staden föreslår nära 1 000 nya bostäder, nya förskolor och bättre kopplingar till stadsdelarna runtomkring. I slutet av augusti 2019 godkändes ett övergripande program för Östberga i stadsbyggnadsnämnden. Hösten 2020 startade planarbetet med det första området; Östberga norra.

I programmet föreslår staden cirka 960 nya bostäder, förskolor, parker och stråk i Östberga. Fler människor som flyttar in skapar mer liv och rörelse och större trygghet i området. Det ger också ett större underlag för service och ökade möjligheter att satsa på kollektivtrafiken. I Östberga planeras även för en ny tunnelbanehållplats som beräknas vara färdigställd 2035.

Östberga vävs ihop med andra stadsdelar
Staden har som mål att Östberga ska bli en del av en sammanhållen stad. Programmet innehåller därför olika åtgärder för att koppla ihop Östberga med intilliggande stadsdelar. Ett exempel är ny bebyggelse i Östberga som vävs ihop med de nya kvarteren på Årstafältet.

Station Årstaberg
I Årstaberg placeras biljetthallen i ett nytt kvarter intill torget. Stationen blir en knutpunkt på Gul linje, med möjlighet till byte mellan tunnelbana, pendeltåg, tvärbana och bussar. Området genomgår en omfattande stadsomvandling där industrimark ersätts med bostadsbebyggelse. Öster om järnvägsspåren planeras omkring 300 bostäder och kontor, medan det norr om spåren byggs cirka 1 000 bostäder.

Station Årstafältet Visionsbild: Region Stockholm, &Rundquist
Den nya stationen i Årstaberg. Visionsbild: Region Stockholm/&Rundquist

Källa: Region Stockholm och Stockholms stad