Värmeböljor har ekonomiska konsekvenser. Bland annat genom mer luftföroreningarna, störningar i trafiken och långsammare arbetstakt på byggarbetsplatser. Det visar en rapport från Allianz Trade.
Tillväxtminskingen verkar dock blygsam; prognoserna för USA, Kina och EU är (-0,6 poäng) respektive (-1) och (-0,5).
Men rapportförfattarna skriver: "För att ge en uppfattning motsvarar en dag med extrem värme (över 32 °C) en halv dags strejk". Rapporten undersökte också mer extrema scenarier. "När temperaturen stiger till 38 °C är produktivitetsfallet ännu mer dramatiskt och faller med två tredjedelar".
Ett tydligt exempel på minskad produktivitet ses inom jordbruket. Kor ger mindre mjölk när temperaturen stiger för högt och vissa djur, till exempel kycklingar, tål vissa djur inte för höga temperaturer och dör innan de når slakterierna. I växthus bränns grönsaker ibland innan de hunnit växa färdigt och blir osäljbara.
För att bekämpa de skadliga konsekvenserna av värmeböljor rekommenderar rapporten att arbetslivet anpassas till den nya verkligheten.
"Anpassning är nyckeln: arbetsförhållandena påverkas av samhälleliga beslut, vilket tyder på att produktivitetsminskningar på grund av värme kan mildras. Vissa strategier, som att optimera tidsscheman genom att arbeta tidigt på morgonen eller senare på kvällen, eller att använda passiva kylsystem, är lovande”, slår rapporten fast.