EU lanserar plattform för att koppla samman aktörer inom vätgas

Ursula von der Leyen
Europeiska kommissionens ordförande
Foto: European Commission
Ursula von der Leyen Europeiska kommissionens ordförande Foto: European Commission

Europeiska kommissionen har nu sjösatt en ny plattform för att koppla samman leverantörer och köpare av så kallad ren vätgas. Plattformen är ett frivilligt verktyg och blir ett första steg i EU:s arbete med att skapa en gemensam marknad för både förnybar och lågkoldioxid vätgas – samt deras derivat.

Initiativet är en del av den bredare satsningen på omställningen till en ren energiframtid och drivs som ett nytt verktyg inom ramen för den europeiska vätgasbanken.

Plattformen ersätter tidigare gasinitiativ

Den nya plattformen, som fått namnet Energy & Raw Materials Platform, är efterföljaren till det tidigare AggregateEU-initiativet för gemensamma gasinköp. Den fungerar som en marknadsplats där aktörer som producerar förnybar eller lågkoldioxid vätgas – liksom deras derivat – kan matchas med företag och organisationer som efterfrågar dessa produkter.

Registreringen till det som kallas “Hydrogen Mechanism” öppnade i början av juli. Den första matchningsomgången mellan köpare och säljare planeras till september.

– Plattformen är ett viktigt steg för att skapa en rättvis, konkurrenskraftig och klimatneutral energimarknad i Europa, säger Teresa Ribera, verkställande vice ordförande i EU-kommissionen med ansvar för ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning.

Till skillnad från vissa tidigare regelverk begränsas inte plattformen till enbart sådana vätgasmolekyler som klassas som "förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung". Här inkluderas även lågkoldioxid vätgas, vilket öppnar för bredare deltagande från aktörer i olika delar av omställningsprocessen.

Verktyg för investeringar och framtida infrastruktur

Plattformen är mer än enbart ett sätt att koppla ihop producenter och användare. Den innehåller även information om finansiella verktyg och produkter för att stötta utvecklingen av vätgasprojekt i samarbete med olika institutioner. Det kan exempelvis handla om stöd från EU:s innovationsfond, där den europeiska vätgasbanken har en central roll.

I praktiken kan plattformen därmed bidra till att minska trösklarna för projektutvecklare som behöver få på plats tidiga avsättningsavtal (offtake agreements) för att kvalificera sig till vätgasbankens auktioner.

– Plattformen kan också bidra med underlag till beslut om framtida vätgasinfrastruktur, exempelvis när det gäller behovet av rörledningar eller lagringskapacitet, skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

Del av EU:s långsiktiga strategi för vätgas

Det nya verktyget är tänkt att fungera till och med slutet av år 2029 och är direkt kopplat till den europeiska vätgasbanken. Förutom själva matchningen är syftet att samla in uppgifter om volymer på både efterfrågesidan och utbudssidan, vilket kan ge viktiga signaler inför framtida investeringar.

Jorgo Chatzimarkakis, vd för branschorganisationen Hydrogen Europe, har tidigare betonat vikten av styrning för att få fart på marknaden:

– Vi behöver tydliga sanktioner för att tvinga fram efterlevnad av kraven på transport av grön vätgas – och här finns konkreta åtgärder att vidta, har han sagt.

I den andra auktionsrundan från den europeiska vätgasbanken, som redovisades i maj, avsattes särskilda medel för projekt som riktade sig till sjöfartssektorn – en viktig marknad där utsläppsminskningar ofta är svåra att åstadkomma med traditionella lösningar.

Vätgasens roll i omställningen växer

Den europeiska strategin för vätgas syftar till att öka användningen av förnybar energi och minska industrins och transportsektorns klimatpåverkan. Målet är att EU ska bli ledande inom grön vätgasteknik – inte bara som användare utan också som producent och exportör.

Vätgas som framställs genom elektrolys med hjälp av förnybar el klassas som grön eller förnybar vätgas. Om den i stället produceras med fossil energi men med avskiljning av koldioxid talar man om blå eller lågkoldioxid vätgas.

Båda dessa kategorier ingår nu alltså i den nya europeiska plattformen, vilket kan ses som ett pragmatiskt steg för att få till stånd en fungerande marknad innan tillgången på helt grön vätgas hunnit byggas ut i tillräcklig skala.

Samtidigt är behovet stort att undvika "greenwashing" och säkerställa att de projekt som får stöd verkligen bidrar till att minska utsläppen. Det blir därför avgörande hur matchningen, certifieringen och uppföljningen av vätgasprojekten sker i praktiken.

Källa: Hydrogen Insight,