Trumps tullar slår mot grön vätgas i USA

Adithya Bhashyam, senior analytiker på BloombergNEF. Foto: BloombergNEF
Adithya Bhashyam, senior analytiker på BloombergNEF. Foto: BloombergNEF

USA:s satsning på grön vätgas har redan varit begränsad – och enligt analysföretaget BloombergNEF riskerar den att stanna av helt om nuvarande politik fortsätter.

– Trumps tullar förvärrar redan mycket dåliga projektkalkyler och är enligt vår bedömning osannolika att få den effekt han vill uppnå, säger Adithya Bhashyam, senior analytiker på BloombergNEF, i en intervju med Bloomberg TV.

Problemet är flera lager djupt. Grön vätgas är idag dyrare än fossilbaserade alternativ. Den amerikanska skatterabatten 45V, som skulle göra grön vätgas mer konkurrenskraftig, har aldrig implementerats fullt ut.

Grön vätgas i vänteläge när USA höjer tullarna

Samtidigt vill Trumpadministrationen öka den inhemska produktionen av elektrolysörer – men med tullar på upp till etthundrafyrtiofem procent mot bland annat Kina blir priset för utrustningen högre även i USA.

– Trots dessa tullar tror vi att kinesisktillverkade elektrolysörer fortsatt kommer att vara billigare än amerikanska, säger Bhashyam.

Samtidigt är efterfrågan på vätgas låg, vilket innebär att få tillverkare är beredda att investera i ny produktionskapacitet i USA.

En viss lättnad kom dock kort därefter. Den amerikanska regeringen meddelade samma dag som intervjun sändes att man tillfälligt sänker importtullen på kinesiska elektrolysörer från etthundrafyrtiofem till trettio procent. Denna nedsättning gäller under en tremånadersperiod medan nya handelsförhandlingar pågår.

Europa går före – USA halkar efter

Medan osäkerheten präglar den amerikanska marknaden går utvecklingen snabbare i andra delar av världen.

– Europa och Kina är nu de marknader som är värda att följa. USA ligger efter, säger Bhashyam.

I Europa finns en mer heltäckande policy för grön vätgas. Det handlar både om produktionsstöd och om regler som skapar efterfrågan – exempelvis genom kvotkrav på hur stor andel förnybar vätgas som ska användas.

– Det krävs statliga insatser för att både sänka kostnaderna och uppmuntra köpare att betala ett högre pris, förklarar Bhashyam.

Han nämner särskilt Europeiska unionen som ett exempel på en region med helhetsstrategi – även om implementeringen går långsammare än väntat.

– De flesta medlemsländer kommer att missa tidsfristen för att införa REDIII-kraven för förnybar vätgas, säger han.

Dessutom föreslår vissa länder svagare kvoter än vad som har beslutats på europeisk nivå. Det riskerar att bromsa utbyggnaden även i Europa, även om de grundläggande politiska verktygen finns på plats.

Skattelättnader hotas – investeringsklimatet försvagas

Den kanske mest avgörande frågan för amerikanska vätgasprojekt är framtiden för det federala stödet. Skattelättnaden 45V, som är tänkt att främja produktion av utsläppsfri vätgas, är i dagsläget pausad av Trumpadministrationen.

Det var ett av de första besluten i hans andra mandatperiod – en direkt paus av utbetalningar inom Inflation Reduction Act, där 45V ingår.

Osäkerheten är stor. Den republikanskt ledda skattekommittén i representanthuset, Ways and Means, har nu formellt föreslagit att hela stödet ska avskaffas.

– Just nu befinner sig amerikanska vätgasprojekt i ett slags vänteläge, säger Bhashyam.

Och så länge skatteincitiven inte återställs – och osäkerheten består – lär det vara svårt att se några större investeringar i grön vätgasproduktion i USA.

Bhashyam konstaterar att betalningsviljan för grön vätgas i dagsläget är låg. De högre kostnaderna jämfört med fossilbaserad vätgas gör att marknaden inte tar fart av sig själv.

– Det krävs därför politiska åtgärder för att sänka kostnaden och samtidigt skapa en efterfrågan, säger han.

I dagsläget finns inga sådana förutsättningar i USA – och inga tydliga tecken på att de är på väg.

Källa:
Hydrogen Insight / BloombergNEF