Vindkraftsjätte stoppar nya investeringar – pekar ut politisk osäkerhet

Trots att SR Energy i år satsar omkring 2 miljarder kronor på nya vindkraftsparker, talar bolaget nu öppet om att planerade investeringar skjuts upp. Foto: SR Energy
Trots att SR Energy i år satsar omkring 2 miljarder kronor på nya vindkraftsparker, talar bolaget nu öppet om att planerade investeringar skjuts upp. Foto: SR Energy

Efter flera år av stora satsningar på vindkraft flaggar nu SR Energy för en tvärnit i investeringarna. Trots miljardprojekt under 2024 rasade vinsten kraftigt – och framtidstron vacklar. 

Enligt bolaget är det främst de fallande elpriserna och ett förändrat politiskt landskap som sätter stopp.

SR Energy, som ägs av Stena samt pensionsjättarna AMF, Alecta och norska KLP, har under de senaste åren varit en av de största investerarna i svensk vindkraft. Totalt har bolaget investerat cirka 12 miljarder kronor i närmare 240 vindkraftverk, huvudsakligen i södra och mellersta Sverige där elpriserna generellt är högre än i norr.

SR Energy stoppar nya vindkraftsinvesteringar – pekar på politisk osäkerhet och låga elpriser

Men i takt med att elpriserna sjunkit har också lönsamheten försämrats kraftigt. Under 2024 landade resultatet före skatt på 16 miljoner kronor, en kraftig minskning jämfört med 152 miljoner kronor året innan – och ett ras jämfört med toppåret 2022 då resultatet nådde 383 miljoner kronor.

– Anledningen är främst elpriserna som fallit kraftigt från de rekordnivåer vi såg för några år sedan. Vi är förstås inte nöjda med resultatet, som hittills ser ut att bli ungefär oförändrat även 2025, säger Peter Zachrisson, vd för SR Energy.

– Samtidigt är vi glada över att vi trots det tuffa marknadsläget ändå fortsatt visar svarta siffror. Ett av skälen är vår strategi att främst investera i södra och mellersta Sverige, där elpriserna är högre jämfört med i norra Sverige, tillägger han.

Låga elpriser och utebliven efterfrågan bromsar utvecklingen

Enligt Zachrisson handlar det om en kombination av faktorer: låga elpriser, bristande efterfrågan, tillståndsproblem – och en politisk inriktning som gynnar kärnkraft på vindkraftens bekostnad.

– Tyvärr är förutsättningarna för dåliga. Sannolikt kommer vi inte att fatta några nya investeringsbeslut förrän läget förbättrats väsentligt både vad gäller efterfrågan på el, elpriserna och möjligheten att få nya tillstånd, säger han.

Zachrisson varnar också för att internationella investerare, som länge varit drivande i den svenska vindkraftsutbyggnaden, nu drar sig tillbaka. Bakom detta ligger, enligt honom, inte bara dagens elöverskott utan även att industrins omställning till fossilfri produktion inte tagit den fart som väntats. Resultatet blir att den ökade efterfrågan på el som utbyggnaden skulle möta hittills uteblivit.

– Osäkerheten som uppstår när politikens huvudfokus ligger på ett enda kraftslag, som kärnkraft, gör att industrins investeringsvilja och möjligheter begränsas kraftigt. Vi ser tydligt att den politiska osäkerheten minskar Sveriges attraktionskraft för internationella investerare.

Risk för att klimatomställning och industrisatsningar försenas

Om branschens prognoser slår in och utbyggnaden av vindkraft bromsar in kraftigt, kan det få långtgående konsekvenser, menar Zachrisson. Både klimatomställningen och investeringarna i industrins gröna omställning hotas, vilket i förlängningen även kan påverka de planer på ny kärnkraft som regeringen nu driver – projekt som kräver flera hundra miljarder kronor i investeringar.

– Om företagen inte kan ställa om snabbt blir det ingen ökad efterfrågan på el, och då behöver vi heller ingen kärnkraft eftersom den inte är klar förrän om femton år, säger Peter Zachrisson.

– I stället för att ställa kraftslag mot varandra borde svenska politiker enas brett om tydliga och långsiktiga spelregler och som ger incitament för en så bra och kostnadseffektiv mix med olika fossilfria kraftslag som möjligt, tillägger han.

Starka ägare men svag framtidstro

SR Energy grundades 2005 av Stena-koncernen under namnet Stena Renewable. År 2022 bytte bolaget namn till SR Energy i samband med att Stena minskade sitt ägande till 20 procent. I dag ägs bolaget även av pensionsförvaltare som AMF, Alecta och norska KLP, som tillsammans förvaltar pensionskapital för flera miljoner svenskar och norrmän.

Trots den starka ägarbilden är framtidsutsikterna osäkra. Vindkraften i Sverige befinner sig i ett känsligt läge där lönsamhet, tillståndsprocesser och politisk riktning alla spelar in – och där industrins energibehov ännu inte ger den skjuts som krävs för nya investeringar.

Källa: SR Energy & DI