Monica Förster formger två kollektioner åt Marrakech Design

Inför varje uppdrag frågar sig Monica Förster hur en specifik design kan vara långsiktig. Den måste hålla över tid, vara skapad med kvalitativt hantverk och fylla ett tomrum. Varje process föregås av omfattande forskningsarbete i lokala traditioner, tekniker, material och hållbarhet – men uppstår genom känslan. För Marrakech design har Monica Förster skapat två kollektioner: ”The Four Elements” och ”Breaking the Wave”.
 
I  ”The Four Elements” förenas en nordlig färgpalett med en modernistisk form. Utgångspunkten är den norrländska naturen: skogsgrönt, himmelsblått, nattsvart och tegelfärgat. Men formspråket är förankrat i den tidiga modernismens abstraktioner. Resultatet är ett kakel som förenar dåtid och framtid, natur och stad. Färgerna i det hårda kaklet beter sig som vattenbaserad akvarellfärg: det är skirt med mjuka övergångarna som är sköna för ögat.
 
I ”Breaking the Wave” har Monica Förster arbetat fram en helt nytt format för kakel. Bågformen har hon lånat från en dörr från sekelskiftets jugendstil där naturen letade sig in i arkitektur och inredning. I kaklet kan man ana ursprunget men den mjuka böljande vågen har ett samtida uttryck. Här samsas traditioner och samtidigt bryts konventioner kring hur kakel kan formges.
 
Kollektionen finns i butik från 1 mars 2018.