Vem ska skydda online-arbetaren?

Inom sex veckor vill kommissionen ha in synpunkter från fackförbund och näringsliv om villkoren för alla de miljoner som arbetar via olika digitala plattformar.

Plattformsarbetet är här för att stanna, men det är viktigt att se till hur vi kan få till hållbara arbetsmodeller. Även den som har en anställning har många gånger väldigt dåliga arbetsvillkor, med långa arbetstider, inget socialt skydd vid sjukdom, inga pensioner och ingen vidareutbildning. De här frågorna måste det tas tag i, säger EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

"I en gråzon"

Tillsammans med arbetsmarknadsansvarige kollegan Nicolas Schmit drar hon nu igång en process som framöver är tänkt att leda fram till nya gemensamma EU-regler.

Exempelvis handlar det om vem som ska räknas som anställd och vem som är tillfälligt inhyrd och tillgången till kollektivavtal och förhandlingar.

Vi är i en gråzon och det behövs ett klarläggande för att få en rättvis spelplan i EU, konstaterar Schmit.

Varnande finger

Svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) välkomnar förhoppningen om bättre arbetsvillkor i sektorn, men höjer samtidigt ett varnande finger.

"Ger man kommissionen ett finger tar de ofta hela handen i frågor som rör arbetsmarknaden. Risken är att man ger sig på andra delar av arbetsmarknaden som i dag bestäms på nationell nivå", säger Al-Sahlani i ett pressmeddelande.