Då är det en dålig idé att flytta dina fonder

Janerik Henriksson/TT: Låga räntor predikar Riksbankschefen Stefan Ingves. Det ger dålig utveckling för räntefonderna. Men låt dem vara, flytta dem inte till ISK, råder experten. Arkivbild.

För snart tio år sedan kom en ny sparform – investeringssparkonto (ISK), som var tänkt att ersätta det gamla sättet att spara på ett fondkonto eller depå. ISK är som ett skal, där lite vad som helst kan stoppas in.

Syftet var att göra det lätt och skattemässigt fördelaktigt att spara.

Det är enkelt, pengarna man har på ISK-kontot är skattade och klara, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Men fortfarande finns en massa pengar i fonder och placeringar utanför ISK, och många undrar nog vad man ska göra med sitt gamla sparande som ligger och skvalpar. Kanske känns det surt att betala in all den där skatten och se pengar försvinna på ett bräde.

Många drar sig för skatten

Ska jag fortsätta att dra mig för att göra något på grund av skatten? Frågan man ska ställa sig är "vad är det jag väntar på?". Risken är att vinstskatten bara växer över tiden, säger Shoka Åhrman.

Hon tycker att man kan trösta sig med att om man ska betala skatt, då har man också fått avkastning, och någon gång måste skatten betalas.

Den som biter i det sura skatteäpplet och säljer gamla indexfonder eller aktiefonder, och flyttar över pengarna till ISK får faktiskt nya och bättre chanser till avkastning, förklarar hon.

Kanske kan de då växa ännu mer, säger hon.

Men det finns också fördelar med det gamla sättet att spara och betala skatt som inte finns i ISK, förklarar Shoka Åhrman.

Där kan man kvitta kapitalvinster mot förluster. Det kan man inte i ISK, man betalar skatt hela tiden, även när placeringarna går ned.

Kvitta förluster

Rätten att kvitta kan vara något att ta med i beslutet om man ska flytta sitt sparande.

Där kan det vara värt att tänka två gånger kring beslutet att flytta, då den låga förväntade avkastningen i en räntefond kan försvinna med tanke på skatten i ISK, tycker hon.

Där betalar man skatt hela tiden, även nu när de går ned, säger Shoka Åhrman.