Nordens största maskinmässa, MaskinExpo, ägde rum i slutet av maj i Barkarby, strax nordväst om Stockholm. På 400 000 kvm utomhusyta träffades nära 30 000 besökare för att under tre dagar se och ta del av vad branschen har att erbjuda.
MaskinExpo har under årens lopp breddats från utgångstemat entreprenadmaskiner med tillbehör till att bli en omfattande mässa även för vägunderhåll, park och grönytemaskiner, verktyg mm. Entreprenadmaskinerna dominerade förstås utställningen, men det fanns även gott om utställare som demonstrerade nya produkter med direkt - eller indirekt anknytning till huvudtemat. Nedan ges några exempel.
Maskinstyrning
Maskinstyrning har blivit allt vanligare inom bygg- och anläggningssektorn. Det innebär att entreprenadmaskinerna styrs av ett eller flera mätinstrument. Maskinstyrningen kan ske i en dimension (höjd), i två dimensioner (plan) eller i tre dimensioner (plan + höjd). Maskinstyrning är vanlig vid större vägbyggen och järnvägsbyggen, då den rationaliserar bort behovet av utsättning. Däremot ställs ökade krav på inmätning och projektering.
Maskinstyrning kan styras av flera olika källor vanligast är GPS. Andra möjliga är: totalstation, laser eller en sedan tidigare utsatt referenspunkt som används som nollpunkt.
Scanlaser var en av utställarna på MaskinExpo som demonstrerade sina maskinstyrningslösningar. I dag ingår Scanlaser i Hexagon koncernen och finns även i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien och ytterligare etableringar i Europa är på gång.
GPS för borrvagnar
Just GPS-tekniken har fått alltfler användningsområden inom den aktuella sektorn. SPD demonstrerade bland annat nyskapande GPS-maskinstyrningssystem för borrvagnar på MaskinExpo. SPD:s nya GPS-styrsystem skapar avancerade och kompletta borrplaner direkt från projektets ritningsfiler. På Nordens största maskinmässa visar SPD hur det flexibla och lättanvända systemet sparar både tid och pengar för borroperatören.
Systemet är utvecklat som ett öppet system där många typer av terrängmodeller kan läsas in, till exempel DWG, DXF, In3 och Pln. Det är också lätt att läsa in olika typer av andra filer, som lokaliseringsfiler. Det nya systemet stöder flera olika leverantörer av GPS-utrustning.
Att skapa en borrplan är enkelt. Operatören åker till den plats det första hålet skall vara, sätter ned dubben där och låter systemet läsa av positionen med hjälp av GPS. Därefter flyttar han sig i skjutriktningen, talar om antalet hålrader, antal hål, hålavstånd, radavstånd, borrvinklar och borrmönster. Borrplanen är skapad!
Systemet har separata menyer för enkel visning var riggen befinner sig på projektet och var den färdiga botten ligger i förhållande till riggen. Något som gör att operatören lätt kan navigera till rätt plats och enkelt kan se vad han håller på med.
Maskinens position samt borrdjup visas grafiskt på bildskärmen. Borrplanen visas på vänstra delen av skärmen med GPS-positioner som infogas från beställarens ritningsunderlag eller via egen borrplan. Här visas varje borrpunkt med ett kryss före borrning. När borrningen är utförd blir varje punkt markerad för att enkelt se vilka punkter som är färdiga.
När projektet är färdigt kan alla positioners borrdata sparas ned i Excel-format. Systemet sparar alla påhuggskoordinaterna, bottenkoordinaterna sparas för beräkning av volym.
Däck
Trelleborg Wheel Systems premiärvisade sina nya slanglösa Excavator-däck som är framtagna för hjulburna grävmaskiner. Egenstyvheten och stålbältet i banan gör Excavator-däcket stabilt och mönstrets utformning ger bra bärighet, god dragkraft och utmärkt självrensning.
På MaskinExpo premiärvisades även de nya dimensionerna av Michelin XHA2. XHA2 utökas nu med två dimensioner och erbjuds samtidigt som originalmontering från juli 2010. XHA2 är ett däck speciellt framtaget för hjullastare. Däcket är mer bränsleeffektivt och miljövänligt, ännu mer robust och bidrar till att minska timkostnaderna. XHA2 är ett allrounddäck som passar för användning i sandtäkter och på bygg-och industriarbetsplatser. För ökad robusthet har Michelin använt mer gummi i slitbanan, förstärkt däcksidorna samt använt en gummiblandning som förebygger punktering.
Lastbilar
Med en helt ny typ av diesel- och biogasmotor siktar Volvo Lastvagnar på att minska koldioxidutsläppen med 80 procent. Under årets upplaga av MaksinExpo demonstrerade Volvo Truck Center en prototyp som just nu provkörs med metangas av organiskt avfall från fältprovpartnern Lidl. I takt med kommunernas utbyggnad av biogasanläggningar har marknadsintresset för bättre gasbilar ökat markant. Med den unika teknik Volvo Lastvagnar valt körs dieselmotorn på en blandning av metangas och diesel. Det innebär att gasens fördelar sammanförs med dieselmotorns cirka 35 procent högre verkningsgrad jämfört med tändstiftsmotorer. Lastbilen förbrukar därigenom betydligt mindre energi jämfört med traditionella gaslastbilar.