Setras järnvägsplaner i Skinnskatteberg kritiseras

Det blir ingen väg genom industriområdet bakom stationen i Skinnskatteberg - en väg som var tänkt att avlasta centrum från tung trafik. I stället får Setra bygga ut för att lättare kunna lasta virket på tåg. Men planerna får kritik. Det rapporterar Fagersta Posten.

I den nya detaljplanen har alltså ett större industriområde ersatt den tänkta förbindelsen. Planen har dock blivit överklagad till mark och miljödomstolen då utvecklingen av industriområdet tar bort möjligheten att bygga en väg som skulle kunna få bort den tunga trafiken genom centrum, enligt överklagan.

"Planförslaget innebär i praktiken att Skinnskattebergs kommun för all framtid avsäger sig möjligheten att dra genomfartstrafiken en annan väg än den nuvarande sträckningen".

"Alla dessa transporter sker rakt igenom Skinnskattebergs centrums kanske viktigaste stadsbyggnadsmässiga knutpunkt, mellan stationen och torget. De är kraftigt nedsmutsade (bark från timmertransporterna) och utgör en påtaglig fara för fotgängare och andra oskyddade trafikanter och omöjliggör en strategisk utveckling av området", står det i överklagandet.