Fredriksbergs pappersbruk i Ludvika saneras

Det är Länsstyrelsen i Dalarnas ansökan om stöd för sanering av Fredriksbergs pappersbruk som nu beviljas och 3 200 000 kronor ges i bidrag till saneringsförberedelser år 2020.

– Ägarskapet för fastigheten och finansieringen av rivning av bruksbyggnaden är på god väg att lösas och därför kan vi nu bevilja bidrag till förberedelser för saneringsåtgärder, säger Jonas Fors, handläggare på Naturvårdsverket.

Fredriksbergs pappersbruk ligger i Ludvika kommun. Verksamheten vid pappersbruket lades ned 1972. Från nedläggningen till tidigt 1990-tal pågick diverse andra verksamheter, däribland en kemtvätt, skruvfjäderfabrik och plattillverkning.

Trots både rasrisk och markföroreningar har pappersbruket varit ett besöksmål. Det är förhållandevis lättillgängligt, vilket har gjort Ludvika kommun och länsstyrelsen i Dalarnas angelägna att göra något åt situationen. Kommunens beslut att finansiera rivningen är ett steg närmare lösningen.

– Vi har följt utvecklingen under flera år och vet att behovet av sanering är stort. Det är bra att förberedelserna nu kan komma igång, säger Jonas Fors.