Finsk kompromiss i budgetkamp om EU

Wiktor Nummelin/TT: Finland är ordförandeland i EU:s ministerråd under andra halvåret 2019. Arkivfoto.

Ministerrådets ordförandeland Finland har räknat och funderat och nu skickat över sitt förslag till övriga medlemsländer.

I kompromissen, som snabbt läckt ut på olika håll i Bryssel, tycker Finland att långtidsbudgeten för åren 2021-27 bör landa kring motsvarande 1,07 procent av EU-ländernas totala nationalinkomster, BNI.

Det är en bra bit mindre än EU-kommissionens förslag på 1,13 procent – men rejält mycket mer än de max 1,00 som Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna krävt, med starkt flankstöd från bjässen Tyskland.

Öppning för rabatt?

Fortfarande föreslås också att EU ska slopa de nuvarande rabatter på EU-avgiften som exempelvis Sverige har fått, bland annat som kompensation för att man inte får tillbaka lika mycket i jordbruksstöd som några av de andra länderna.

Å andra sidan har skrivningar om att fasa ut rabatterna försvunnit ur förslaget och ersatts av en mening om "möjliga klumpsummeminskningar 2021-27" – en skrivning som väcker optimism på Finansdepartementet om att trots allt kunna hålla kvar någon form av rabattsystem.

Toppmöte väntar

Procentuellt sett har Finland skurit mest i anslagen för migration, gränsskötsel, säkerhet och försvar. På de största utgiftsområden vill man i sin tur skära aningen mer i regionalstödet jämfört med jordbruket.

Kompromissförslaget ska diskuteras av EU-ländernas ambassadörer på onsdag och sedan behandlas av EU-ministrarna och ländernas stats- och regeringschefer nästa vecka.

Någon färdig uppgörelse väntas emellertid inte förrän nästa år – möjligen via ett extrainsatt EU-toppmöte i februari.