Branden i Torneträsk station satte Malmbanans sårbarhet i blixtbelysning. LKAB tappar nu miljoner efter branden.
Ett signalställverk slogs ut vilket stoppade Malmtrafiken ett antal timmar. Därefter är tranportkapaciteten begränsad. Under en månad tappar LKAB 20 procent av sina leveranser. Tågtrafiken får räkna med fördröjningar året ut. Det tar ett halvt år innan Trafikverket ersatt signalställverket med ett nytt. Det finns ingen reservkapacitet.
LKAB menar att man tappar leveranser till ett värde av flera hundra miljoner kronor till följd av problemen. Till detta kommer kostnader för väntetider för inkommande fartyg till Narviks hamn samt lagerkostnader och kostnader för utlastning från oplanerade buffertlager på produktionsorterna.
– För LKAB innebär förhållandet en oacceptabel situation. Vi förlorar hundratals miljoner och riskerar vårt anseende som säker leverantör. Det skadar LKAB på marknaden, säger Lars-Eric Aaro, vd för LKAB.
LKAB menar att förhållandet är desto allvarligare som ingen reservkapacitet för tågtrafiken finns på Malmbanan.
- Malmbanan är fylld till bristningsgränsen med malmtrafik och övrig trafik. Det finns inga möjligheter att kompensera trafikbortfallet genom att köra ikapp. Det finns inget utrymme för att köra fler tåg. Mötesplatserna är för få och för korta och signalsystemet är minst sagt sårbart, säger Tage Sennland, planeringschef vid LKAB
LKAB säger att bolagets planer på en produktionsökning från 30 till 40 miljoner ton med öppning av nya gruvor inte kan sättas i verket om inte transportkapaciteten hänger med. Transportkapaciteten går enligt LKAB inte i takt med bolagets utvecklingsbehov.
Det finns idag vissa investeringsplaner i mötesplatser och ett nytt europaanpassat signalsystem. Men finns inte ställverk med reservkapacitet så menar gruvbolaget att det inte hjälper, och fler tåg för att kompensera störningarna finns det inte plats för.
- Därför måste verksledningarna skynda på investeringarna. LKAB kan inte producera mer malm och pellets än vi kan transportera, säger Lars-Eric Aaro.
LKAB har redan uppvaktat Infrastrukturminister Åsa Torstensson om problemen.
– LKAB trycker på för att få investeringar i fler och längre mötesplatser, partiella dubbelspår samt säkra signalsystem genomförda. Ett transportsystem som hämmar industrins utvecklingsbehov skadar Sverige, säger Lars-Eric Aaro.