Industrikoncernen Alfa Laval redovisar en vinst efter finansnetto på 1 147 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 846 miljoner kronor motsvarande period 2009.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 930 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning av prognoser.
Omsättningen uppgick till 6 359 miljoner kronor, jämfört med 6 746 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 5 953 miljoner kronor. Orderingången var 6 267 miljoner kronor, jämfört med 5 188 miljoner kronor andra kvartalet i fjol.
Alfa Laval väntar sig att efterfrågan under det tredje kvartalet kommer att vara på samma nivå eller något lägre än andra kvartalet. Det framgår av bolagets delårsrapport.
Aktien steg 0,9 procent strax efter det att kvartalssiffrorna för det andra kvartalet hade släppts. Men lyftet tilltog när börsen tog till sig innehållet i delårsrapporten, präglad av ett oväntat stort lyft för orderingången under andra kvartalet, och ledningens kommentarer till siffrorna.
Vid klockan 13 hade aktien gått upp med 4,4 procent till 107:10 kronor, vilket är 7 procent under årets högsta notering i april på nästan 115 kronor. Sedan juli i fjol har bolagets börsvärde lyft med 35 procent.
Alfa Laval-aktien var en av vinnarna på Stockholmsbörsen på tisdagen, med ett lyft på 6 procent i eftermiddagshandeln.
Den oväntat starka delårsrapporten, där ett lyft för orderingången på 25 procent överraskade, visar enligt Lars Renström, vd för Alfa Laval, att efterfrågan nu har etablerat sig på en ny och högre nivå.
-Vi har haft fyra kvartal i rad med oförändrad orderingång på omkring 5 miljarder kronor. Nu (under andra kvartalet) hamnar vi på 6,3 miljarder, säger han till TT.
Efterfrågan accelererade mot slutet av andra kvartalet, konstaterar Renström, som samtidigt varnar för att de starka tillväxtsiffrorna kan ha inflaterats något, då det verkar ha funnits "ett uppdämt behov hos kunderna att beställa".
Lunda-baserade Alfa Laval, med 20 procent av sina 12 000 anställda i Sverige, är ett av Stockholmsbörsens mest internationella företag med 97 procent av sin försäljning utanför Sverige. Ungefär 45 procent av orderingången kommer från tillväxtregionerna Asien, Östeuropa och Latinamerika.
Även Latinamerika och Kina ser positivt ut.
-Västeuropa släpar efter och det är ingen överraskning. Men vi har inte sett någon negativ effekt av den finansiella krisen i Sydeuropa, säger Lars Renström.
Försäljningen av reservdelar och uppgraderingar visar tydligt hur efterfrågenivån inom industrin nu stiger, enligt Renström.
(TT)