Trafikverket börjar nu växa in i rollen som den trafikslagsövergripande myndighet den är satt att vara. Ett exempel på detta är det östgötska infrastrukturprojektet BanaVäg Motala-Mjölby, där ämbetsverket tagit ett helhetsansvar för att bygga både nytt dubbelspår och ny väg städerna emellan.
De två östgötska orterna intill Vätterns östra sida ligger bara på drygt 2, 5 mils avstånd från varandra, men har i dagsläget ändå bristfälliga kommunikationer sinsemellan.
Järnvägssträckan en del av Bergslagsstråket
För järnvägens del är denna sträcka den södra delen av det betydelsefulla godsstråket genom Bergslagen mellan Mjölby och Hallsberg. Sträckan Mjölby-Motala som idag är enkelspårig byggs därför om i Trafikverkets regi till en dubbelspårig järnväg, vilket dels förbättrar näringslivets godstransporter, dels ger ökade möjligheter att tågpendla i regionen.
Riksväg 50 överbelastad och ineffektiv
Även riksväg 50 som passerar mellan Mjölby och Motala är en viktig godstransportled mellan Bergslagsregionen och E4, med koppling till södra Sverige och kontinenten. På vissa sträckor uppgår andelen lastbilar till cirka 20 procent. Vägarna 32 och 50 är också viktiga för regional trafik och arbetspendling till och från Motala, Vadstena och Ödeshög.
I centrala Motala är idag väg 50 dels överbelastad, varje dygn passerar här mellan 10 000 och 20 000 fordon, (varav 16 procent är lastbilar), dels miljöstörande för de kringboende. Därtill orsakar den öppningsbara bron över Göta kanal fördröjningar för vägtrafiken under sommarhalvåret.
Projekten klara 2012 respektive 2013
Bygget av den 26 kilometer långa dubbelspåriga järnvägen mellan Mjölby och Motala inleddes våren 2008 och beräknas vara klar hösten 2012.
– Med redan efter nyår öppnas en deletapp mellan Skänninge och Mjölby, säger Andreas Hult, projektchef på Trafikverket.
Den 28 kilometer långa väg 50, som i och med projektet får en ny sträckning, fick en högtidlig byggstart september 2010 och ska stå klar ett år senare än järnvägen, hösten 2013.
– När det gäller vägen så har man bland annat påbörjat terrasseringsarbeten och vissa mindre broarbeten trakterna kring Skänninge, cirka en mil norr om Mjölby.
Vägen utförs som en totalentreprenad där huvudentreprenören förbinder sig ett 20 års kontrakt för vägens drift- och underhåll.
Bro över Motalaviken
En spektakulär del av vägbygget blir den 620 meter långa bron över Motalaviken. Bron kommer att utföras som en stålbro vilande på två v-formade stöd i vattnet och med en fri höjd i farleden på ca 23 meter. För att kunna bygga bron byggs en pål- och spontbrygga. På södra sidan utförs okens stöd av spont och på norra sidan som konventionell träpålad brygga. Bryggans sträcka på respektive sida blir ca 150 m och den byggs successivt från land ut till stöden.
I skrivande stund pågår ett intensivt arbete med att schakta och fylla för de båda brobankarna på vardera sidan av Motalaviken. Entreprenören bygger tillfälliga pålbryggor som sträcker sig 120 meter ut i vattnet från både södra och norra stranden. När dessa är klara börjar pålning för brostöden. De första provpålarna har slagits. Dessa gör man för att testa hur långa de ska vara och hur mycket de kan bära. Även gator i anslutning till bron breddas och man har även påbörjat bygget av en provisorisk gång- och cykelväg samt en provisorisk järnvägsöverfart.
Skillnader mot andra BanVäg-projekt
Trots vissa yttre likheter med det västsvenska transportslagsövergripande pionjärprojektet BanaVäg i Väst, ser Hult skillnader projekten sinsemellan.
– Det går inte att riktigt jämföra detta projekt med BanaVäg i väst, där man verkligen projekterar väg och järnväg samtidigt. Här finns synergin framförallt i projekt/byggledningen, samt i kommunikations- och informationsorganisationen, vilka har kontakt med byggherrar, tekniska specialister, men även med kommuner och allmänhet, säger Hult som även understryker de geografiskt skilda förutsättningarna.
– Vägen och järnvägen löper parallellt, men med stora avstånd ifrån varandra och de korsar även varandra vid två olika ställen, avslutar Andreas Hult.