Oenighet om Jas Gripen

Oenigheten om Jas Gripens framtid är stor. Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt (S) är kritisk till regeringens sätt att hantera frågan.
-Det har varit en slarvig och saktfärdig process, säger han.
Försvarsminister Sten Tolgfors vill satsa på en vidareutveckling av planet och beställa en ny generation, en affär på 30-60 miljarder kronor. Men allianspartierna är splittrade.

Och Försvarsmakten, som fått i uppdrag att lämna ett förslag till regeringen har en annan åsikt, erfar Dagens Nyheter. Den vill i stället skjuta på beslutet och bara göra en mindre beställning för att hålla projektet vid liv.
Tolgfors bekräftar på sin blogg att Försvarsmakten vill ha mer tid på sig innan man kan rekommendera regeringen hur framtidens Gripenplan bör se ut.

Han uppger dock att om Brasilien väljer att köpa Jas Gripen är det "helt klart vad som gäller".
"Riksdagen har redan beslutat bemyndiga regeringen att då gå vidare med utveckling och anskaffning av ett antal av nästa generations Gripen. Detta ligger fast. Sverige harmoniserar då både specifikationer för utvecklingen och tidsplan för anskaffning med Brasilien. Det är rationellt och effektivt för båda parter", skriver Tolgfors.

Samma gäller, enligt honom, om Indien beslutar sig för att köpa Jas Gripen.

Brasilien väntas ge besked under våren. Om varken Brasilien eller Indien vill köpa har regering och riksdag att välja mellan att vidareutveckla Jas Gripen efter enbart svenska behov eller att köpa färdiga flygplan från andra tillverkare.
"Gällande tidpunkt för beslut om framtiden så är mitt besked att vi arbetar med frågan till dess att vi känner oss säkra på att vi har erforderligt beslutsunderlag", skriver Tolgfors.
Att köpa ett färdigt utländskt flygplan är dock inget alternativ, enligt Tolgfors, som vill vidareutveckla Jas Gripen.

Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt (S) är kritisk till regeringens sätt att hantera frågan.
-Det har varit en slarvig och saktfärdig process, säger Juholt som väntar på ett initiativ från regeringens sida.

Han konstaterar att Folkpartiet redan för två år sedan krävde en luftförsvarsutredning och att Kristdemokraterna anslutit sig till det. S har inte uttalat sig men Juholt tycker att det skulle ha varit logiskt.

Enligt Juholt måste det till en blocköverskridande uppgörelse eftersom Gripensystemet innebär ett åtagande under mycket lång tid, en mansålder.

Utgångspunkten måste vara Försvarsmaktens operativa krav och hänsyn måste också tas till att Gripen är ett viktigt projekt för Sverige som industri- och forskningsnation, säger han.

 

(TT)