Banbrytande klimatforskning med ny programvara

Statens kartverk och Forsvarets forskningsinstitutt i Norge har tillsammans utvecklat en ny programvara som kan innebära ett jättekliv framåt för klimatforskningen. Programvaran kommer att installeras på det geodetiska jordobservatoriet i Ny Ålesund på Svalbard.

- I dag använder vi flera mättekniker samtidigt för att reducera felkällorna. För första gången kan vi utnyttja en programvara som kommer att köras som om alla mätinstrument vore ett enda instrument, säger Per Helge Andersen på Forsvarets forskningsinstitutt till Statens kartverk. Per Helge Andersen har i över 25 år arbetat med utvecklingen av programvaran Geosat.

- Inget annat land är i närheten av att göra det vi gör nu. För att lyckas måste vi vara på topp inom alla tekniker.

Forskningsstationen i Ny Ålesund kommer att uppgraderas med två jordobservationsantenner med ny teknik och laserinstrument som mäter satelliternas avstånd till jorden. Uppgraderingen är en förutsättning för att den nya programvaran ska få fullt genomslag.

- För att kunna förutse vad som kommer att ske med klimatet i framtiden måste vi ha precisa mätningar om havsnivåer, jordplattornas rörelser, landhöjning och issmältning, säger Andersen vidare.

En annan förutsättning är Statens kartverks samarbete med Nasa, vilket borgar för att mätresultaten utnyttjas till max tack vare all den kunskap som finns samlad där.