Mängden koldioxid per invånare ska minska i Upplands Väsby, det har kommunfullmäktige beslutat.
– På två års tid har vi gjort energibesparingar på 1 235 000 kWh vilket motsvarar energiförbrukningen för cirka 62 st normalvillor under ett år, säger Mikael Jonsson, energicontroller på Teknik & fastighet i Upplands Väsby kommun.
Teknik och fastighet har arbetat mycket med energieffektiviseringar under 2008-2010. Mikael Jonsson berättar att de till exempel har konverterat olje- och elpannor till bergvärmepumpar, elpannor till fjärrvärme, bytt gamla ventilationsaggregat mot nya och bytt gamla fjärrvärmecentraler mot nya.
– Vi har ett mål, taget i kommunfullmäktige i dec 2010, om att varje år minska energiförbrukningen per kvadratmeter i kommunens egna lokaler med 3 procent. I detta arbete ligger åtgärder som att fortsätta arbetet med att konvertera oljepannor till bergvärme samt att byta ut fjärrvärmecentraler och ventilationsaggregat, säger Mikael Jonsson.
– Det finns också ett framtida arbete kring belysningsanläggningar som ska leda till att få ned energiförbrukningen. Genom att till exempel byta ut armaturer i en sporthall mot energisnålare varianter får vi en tydlig reducering, säger Jonsson. Han fortsätter med att lyfta fram att det också handlar om ett framtida arbete kring att minska miljöpåverkan genom att byta kvicksilverlampor till lågenergilampor.
Upplands Väsby kommun arbetar idag med att ta fram en ny energi- och klimatstrategi. Ronja Krische, energi- och klimatsamordnare i Upplands Väsby kommun, som arbetar med framtagandet, säger att det handlar om att ha en gedigen handlingsplan för att samordna resurserna kring klimat- och energifrågorna.
– I strategin vill vi ta fram en plan för att titta över de kommunala lokalerna och på sikt hålla utbildningar kring energieffektivisering.
Just i arbetet med energieffektivisering, inom ramen för energi- och klimatstrategin, pågår ett samarbete med Väsbyhem. Krische berättar att man bland annat tittar på upphandling av biogas- och elbilar tillsammans.