Inhemska problem försenar Japan-anbud

Trä- och Möbelföretagen är en av de organisationer som engagerat sig för temporära bostäder i det katastrofdrabbade Japan. Ett samlat anbud ligger för beslut hos de drabbade regionerna, men besluten har försenats på grund av stora inhemska problem.

Enligt TMF:s kontakter har endast omkring 300 lägenheter uppförts under de dryga två månader som gått sedan jordbävningen och tsunamin. Japan har stora problem med logistiken, infrastrukturen och att rent praktiskt få temporära bostäder på plats i katastrofområdet, och därmed har också beslutet om eventuell utländsk hjälp dröjt. Detta trots att behovet sannolikt ligger i intervallet om 130 000 -150 000 stycken.

Det verkar också som om japanerna än så länge försöker lösa bostadsproblemet med huvudsakligen inhemska producenter även om befolkningen får vänta längre.

TMF lät efter möte med UD, Exportrådet och japanska ambassaden rita ett enkelt litet parhus att användas som temporär bostad i Japan. Ritningen på huset skickades ut till medlemmarna veckan före påsk för att så småningom landa i ett samlat svenskt anbud, med kapacitet att bygga cirka 5 000 temporära bostäder. Anbudet skickades in till MLIT (ministeriet i Tokyo) på annandag påsk.

Det fanns dock fler än TMF ”med i leken” och MLIT tog emot totalt 300 anbud från hela världen. Tre drabbade regioner skulle sedan självständigt välja bland anbuden. Preliminärt utlovades ett besked i mitten av maj – något som dragit ut på tiden.

– För oss på TMF har det dock känts viktigt att vi relativt snabbt gjorde ett samlat erbjudande till Japan vilket japanerna uppmärksammat som mycket positivt. Även om de inte i dagsläget beställt några hus, ser vi satsningen som något för framtiden och något som i långa loppet gynnar oss när det gäller japanernas behov av permanenta bostäder, säger Anders Rosenkilde, projektansvarig på TMF.