Åtta år efter Lehman Brothers-kraschen rasar nu åter bankaktier i Europa, sedan britterna röstat för ett EU-utträde.
-Vi är oroade över det som händer och vi ser förhöjda risker i dagsläget, säger Henrik Braconier chefsekonom vid Finansinspektionen.
Samtliga storbanker föll kraftigt på måndagen. Handelsbankens aktie backade 9,4 procent, SEB:s aktie gick ned 11,0 procent medan Swedbank och Nordea föll 9,0 respektive 8,2 procent.
-Det går inte att utesluta en bankkrasch i nuläget likt den som Lehman Brothers råkade ut för, säger Braconier som ett svar på en fråga om detta kan hända igen.
Det är inte det mest sannolika scenariot men det går förstås inte att utesluta, anser han.
-Vi följer utvecklingen noga och har kontakt hela tiden med de svenska storbankerna. Vi har en beredskap om situationen på den finansiella marknaden skulle förvärras, säger Braconier.
-I dagsläget har de svenska bankerna gott om kapital, de är lönsamma och de har en hög likviditet. Vi bedömer att bankernas motståndskraft är tillfredsställande, tillägger han.
Anna Breman, chefsekonom vid Swedbank, tonar ned riskerna.
-Detta står inte alls i relation till Lehman-kraschen, det går inte att jämföra. Vid Lehman Brothers-kraschen var det en kris som fick hela det finansiella systemet att frysa till is.
På Londonbörsen har dock paniken börjat sprida sig. Aktierna i storbanken Royal Bank of Scotland rasade som värst 25 procent i måndagens handel och låg på -16 procent i den avslutande handeln.
-Det finns en stor osäkerhet i London just nu. Brittiska banker vet inte vad som kommer att hända framöver, säger Braconier.
På Milanobörsen är det också stökigt. Enligt Financial Times källor överväger den italienska regeringen kapitalstöd till banker.
I Sverige finns dock inte sådana behov, enligt riksbankschefen Stefan Ingves.
-Bankerna har inte några svårigheter att sköta sin finansiering i dagsläget, säger han.
Han tillägger att det finns beredskap.
-Både i våra diskussioner med andra centralbanker men också på myndighetssidan i Sverige. Så har även skett denna gång, säger Ingves.
De ekonomiska konsekvenserna av ett brittiskt EU-utträde kan bli kännbara, men det handlar i så fall om en situation längre fram i tiden, enligt Ingves.
-Det här är framförallt en politisk händelse. Det är ju inte en händelse som i dagsläget innebär någon enormt stor skillnad på det ekonomiska området. Sedan kan det hända saker ändå på det ekonomiska området, men det ligger ju förhållande långt in i framtiden.
Skulle svenska banker dras in i en bankkris kan effekterna bli kännbara.
-Vi kommer aldrig ifrån det faktum att svenska banker är mycket stora i förhållanden till den svenska ekonomin. Vi kommer heller aldrig ifrån att svenska banker är oerhört beroende av finansiering i utländsk valuta, framförallt i dollar och euro, säger Ingves.
-Det är av det skälet att det är så oerhört viktigt och centralt att vi sköter det här på ett bra sätt i Sverige.
(TT)