Vill uppmärksamma etiska och juridiska aspekterna av AI
Utvecklingen av artificiell intelligens har tagit fart på allvar. Avancerade algoritmer appliceras på stora datamängder vilket skapar en explosion av ny funktionalitet. Samtidigt ställs många filosofiska frågor på sin spets. Vilka beslut kan en algoritm fatta om mig som person? Hur ska vi förhålla oss till arbete? Automation Region medverkar i addAI – en tvärvetenskaplig arbetsgrupp som söker svar på dessa frågor.
Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola, är en av de experter som medverkar i addAI. Hon förklarar varför initiativet är angeläget för Automation Region.
– Vår roll är att utveckla och sprida kunskap. AI som utvecklas av automationsföretag kan lyftas över och göra nytta i andra delar av samhället, som till exempel inom vården eller skolan.
Samtidigt betonar hon att möjligheterna och konsekvenserna sträcker sig långt bortom tekniken som sådan. För Automation Regions medlemmar är det viktigt att vara uppmärksamma på de etiska och juridiska aspekterna och eftersträva AI-lösningar som förstärker snarare än tränger ut människan.
– Det är viktigt att vi bygger medvetenhet om frågan och bjuder in alla att bidra i den här diskussionen. Vi behöver samla många olika kompetenser och perspektiv för att understödja utvecklingen av ”människovänlig AI”, säger Helena Blackbright.
En konsekvens av framstegen inom AI är att behovet av arbetskraft sannolikt kommer att minska inom flera områden. AI-system är sedan tidigare bra på att hantera explicit kunskap, det vill säga sådan kunskap som kan beskrivas i text eller överföras via film. Nu börjar de även utveckla förmågan att ta till sig implicit kunskap – som till exempel att känna igen bilder, eller att spela tennis.