FRÅN GLAVA TILL PANAMA OCH DUBAI – soltältduken drar vidare ut i världen!

I slutet av april var det så äntligen dags för norska Tarpon Solar AS att leverera två solenergisystem för tält till FN:s anläggningar i Dubai och Panama. En fantastisk resa som tog sin början för tre år sedan i värmländska Glava Energy Center finansierad av det gränsöverskridande Interreg-projektet ecoINSIDE med Arvika kommun som projektägare.

 

För det var då, för tre år sedan som de möttes, de tre norrmännen med en cool idé om att fästa böjliga solceller på segelduk, och Magnus Nilsson, verksamhetsledare på Glava Energy Center (GEC) i Interreg-projektet ecoINSIDEs delmonter på Intersolar i München. Idén utvecklades snabbt till prototyper och snart satt först en norsk student och räknade på en tältlagerhall tillsammans med Hallbyggarna AB och strax därefter fortsatte två studenter från Högskolan Dalarna att titta på dimensionering för ett flyktingtält i samarbete med MSB. Båda innovationerna med soltältduk utvecklades på Glava Energy Centers Living Lab, där de under några år har körts i praktisk drift på Glava Energy Center i väder och vind, och både tältduk och solcellssystem har anpassats för att klara både regn, hagel, orkanvindar och snö.

 

bild

 

Utifrån dessa hårda tester i GEC har en tredje prototyp utvecklats och det är nu två exemplar av den som i detta nu transporteras till FN:s anläggningar i Panama och Dubai. Det är ett komplett hybridsystem med ihopvikbar soltältduk med solceller från Midsummer AB och ett energilager med litiumjon-batterier och kraftelektronik från Farco AS. Både batterier och tältduk är förpackade enligt FN:s krav och standard i specialanpassade aluminiumlådor för att kunna transporteras på cargoflyg. Med tältduk och batterier följer även en dieselgenerator, som ska användas de dagar solen lyser för lite.

 

bild

 

- Batterilager har använts i hytter och båtar länge, men det som är nytt är att allt är byggt i en transporterbar låda och att vi i Norge via internet vid behov kan styra och modifiera inställningarna, säger Marius Borg-Heggedal, teknisk ansvarig, Tarpon Solar AS.

Under fyra till sex månader kommer nu dessa båda systemanläggningar att testas och verifieras av FN (sk Proof of Concept) och om allt faller väl ut kommer säkerligen fler hybridsystem med soltältduk och batterilager att levereras till katastrofområden i världen och underlätta livet för människorna där på många sätt.

- Att leverera två testanläggningar till FN känns väldigt bra, säger Marius. I framtiden kommer dessa soltält att ersätta många dieselaggregat, vilket är bra både för miljön och för de människor som arbetar inom FN på otillgängliga ställen.

 

bild

 

Tidig höst har de båda anläggningarna anlänt och byggts upp på respektive ställe. Därefter inleds FN:s tester i några månader.

- Vi tycker att det är väldigt spännande att jobba med ny teknologi och vara en del av världens första soltält. Och detta är möjligt tack vare finansiering från Interreg-projektet ecoINSIDE. Vi följer nu med spänning FNs tester de kommande sex månaderna, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef Glava Energy Center. Här i Glava finns de båda första prototyperna kvar i praktisk drift, så vi står redo ifall det är något vi kan hjälpa till med under testperioden.

www.glavaenergycenter.sewww.ecoinside.nuwww.arvika.se