Rutavdrag för sällskap till äldre

Vi tänker att man möjligtvis skulle kunna underlätta för anhöriga att hjälpa äldre, och vi tänker oss att det möjligtvis skulle kunna vara så att man skjuter upp beslutet att gå i pension om man får del av ett rutavdrag, säger utredare Ulf Rehnberg.

Rehnberg föreslår fem nya tjänster som ska omfattas av rutavdraget för dem som har fyllt 65; sällskap i bostaden eller utanför, matlagning och bakning för hushållets behov, enklare tillsyn av bostaden när den äldre är hemma, plantering av växter och bär- och fruktplockning i trädgården, samt rastning av sällskapsdjur.

Barnbarn och syskon

Till skillnad från dagens regelverk ska även syskon och barnbarn ha rätt till rutavdrag om de köper in tjänsterna till den anhörige som är äldre än 65, enligt förslaget. Tjänsterna måste dock utföras av en fristående aktör.

Här försöker vi ta sikte på anhöriga som hjälper till, det är i första hand barn men också syskon, ibland barnbarn och ingifta personer. För att de ska kunna köpa tjänsterna i stället för att utföra dem själva, säger Rehnberg.

"Finns en otydlighet"

Utredaren tycker dock att det inte är lämpligt med ett särskilt rutavdrag för äldre, och tycker det kan finnas anledning att utreda frågan om själva åldersgränsen, eftersom den riskerar att leda till otydlighet i frågan om vem som har ansvar för att ge de äldre stöd.

Det finns redan i dag en konfliktyta, en otydlighet vem det är som faktiskt har ansvaret för att tillgodose de äldres behov, säger Rehnberg och fortsätter:

Om staten då säger att nu ska vi ha ett rutavdrag som bara gäller för äldre, det vill säga precis de personer som staten vill att kommunen ska ägna sig åt, tycker jag att då bör man ha en ordentlig ordning och systematik för det, säger han.

Facket kritiskt

Fackförbundet Kommunal kritiserar förslaget med argumentet att det riskerar att leda till ökad ojämlikhet och en urholkad äldreomsorg.

"Blir detta beslut verklighet riskerar vi att se ett systemskifte inom svensk äldreomsorg. Jag förutsätter att den socialdemokratiskt ledda regeringen aldrig lägger fram ett sådant här förslag till riksdagen", säger Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Men Rehnberg tycker att den årliga summan som förslaget skulle kosta staten, 86 miljoner kronor, är liten i sammanhanget.

Kostnaden för att subventionera ett rutavdrag för äldre är väldigt liten jämfört med kostnaden för den kommunala äldreomsorgen. Jag tror inte att detta kommer att urholka den, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering om vem som ska kunna utföra tjänsterna.