Oro bland krögare: "Går mörk höst till mötes"

Våren var katastrof, sommaren kaosartad.

Så beskriver Mårten Eriksson Mårtens coronapandemins påverkan på verksamheten. Han är restaurangchef på krogen Morfar Ginko & Pappa Ray Ray i Stockholm, som nyligen har stängt större delen av sin uteservering för säsongen.

Uteserveringen har varit allt i sommar. Under sommaren har vi en gågata som nu är öppen för trafik igen, så majoriteten av platserna har redan försvunnit. Vi har en liten del kvar oktober ut, säger han.

Nära stängning

När situationen var som värst under våren var det "på håret" att restaurangen tvingades stänga, berättar Mårten Eriksson Mårtens. När de sedan kunde öppna uteserveringen fick de plötsligt 100 nya platser – något som gjorde enorm skillnad. De timanställningar som hade avslutats under våren kunde påbörjas igen, men när hösten nu gör intåg tvingas de återigen att dra ner.

Vi lever mycket på barservering men nu får vi bara ha bordsservering. Nu när de larmar om att smittspridningen ökar så kanske folk dessutom blir mer restriktiva. Det är klart att vi är oroliga, mardrömsscenariot är att det blir som i våras igen, säger Mårten Eriksson Mårtens.

Det är oro som delas av många i branschen, säger Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

Vi har restriktioner som gör att gästerna blir färre samtidigt som de statliga stöd som vi har välkomnat i mångt och mycket nu löper mot sitt slut. Det är oroväckande, säger han.

Att regeringen nu dessutom öppnar för att förlänga restriktionerna för serveringsställen så långt som till nästa sommar är negativt, enligt Jonas Siljhammar.

Vi vet ju inte alls hur den här pandemin utvecklas. Det sänder en signal om att omsättningen kommer vara kraftigt begränsad framöver, och risken är då att man verkställer en massa uppsägningar som inte hade behövt verkställas. Människors jobb och företagens överlevnad är a och o här.

Facket mer positivt

Från fackets håll ser man däremot ljusare på läget. Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, menar att allmänheten har lärt sig att leva "ett ganska normalt liv" trots restriktionerna.

De signaler vi får från både medlemmar och arbetsgivare är att hösten ser god ut. Man är inte uppe i de nivåer man hade tidigare, men verksamheterna rullar på, säger hon.

Det finns en viss osäkerhet när uteserveringar stänger och förlängning av restriktionerna diskuteras. Men det är ändå övervägande positiva signaler som vi har fått.

Flera kommuner runt om i landet har öppnat för att förlänga tillstånden för uteserveringar för att hjälpa krogarna på traven, senast Göteborg som i torsdags sade ja till att tillåta bygglovspliktiga uteserveringar hela vintern. Det välkomnas av Visita – men samtidigt är det ingen magisk lösning, menar Jonas Siljhammar.

Uteserveringarna räddar inte branschen. Nästan hälften av restaurangernas omsättning är försvunnen, man kan inte hålla på så månad efter månad, säger han och tillägger:

Vi går en mörk höst till mötes.

"Stor eloge"

Mattias Jakob äger krogkedjan Ölstugan tullen som har totalt 13 krogar i Göteborg och Stockholm. Han hoppas kunna hålla åtminstone tre eller fyra uteserveringar i Göteborg öppna hela vintern.

Med de rådande restriktionerna så förlorar man sittplatser inne i lokalen, vilket givetvis renderar minskade intäkter. Kan man kompensera det genom att ha en uteservering öppen året runt så gör det ganska mycket, säger han.

Det kan också vara så att gästerna är mer benägna att besöka krogar om det går att sitta utomhus, tror Mattias Jakob.

Jag tror att det känns lite mer säkert. Jag vill skicka en stor eloge till våra politiker i byggnadsnämnden som tog det här beslutet.

Mattias Jakobs tror att hösten blir tuff, men hoppas att det förlängda tillståndet för uteserveringarna förbättrar situationen.

Vi får hoppas på en mild vinter, säger han.