Så ska kvinnorna komma åt riskkapitalet

Vi vill engagera fler kvinnor att investera och fler kvinnor att faktiskt våga bygga tillväxtbolag, säger Jeanette Andersson, affärsängel och vd för Malmö Stads företagsinkubator Minc.

"Letar efter rätt människa"

Andersson har precis klivit av scenen på det digitala eventet Nordic Female Investor Meetup som hålls i Malmö en dag i mitten av oktober. Techbolag från Luleå, Visby, Lund och Stockholm sitter uppkopplade, möter investerare och pitchar idéer.

Luften surrar av förväntningar. 50 000 kronor står på spel till det bolag som imponerar på juryn.

Vilka idéer. Alla dessa fantastiska kvinnor! utbrister en av dem, Nicolina Fransson från Malmö, som nyligen fått ut techbolaget OmMej på marknaden.

Affärsidén utgörs av en digital tjänst för barn och unga, som via en app kan berätta hur de mår och vad de behöver när de kommer i kontakt med exempelvis elevhälsa och socialtjänst. Kontakten med potentiella investerare går bra, berättar hon.

Vi blir faktiskt lite approcherade hela tiden.Vi växer organiskt idag och letar efter rätt människa som vill vara en del av vår resa.

1 procent av kapitalet

Men så är det inte för alla kvinnliga entreprenörer. Bara 1 procent av det investerade riskkapitalet går till techbolag som grundats av kvinnor, och utvecklingen har inte förändrats nämnvärt i Sverige enligt Di Digitals årliga kartläggning som presenterades för några månader sedan. Under 2019 handlade det om 1 procent av totalt 27,2 miljarder kronor till bolag som grundats av kvinnor – och så har det procentmässigt i princip sett ut under de tidigare tre år som tidningen granskat utvecklingen.

Jag tror att kapitalet gärna vill investera i bolag som drivs av kvinnor, men det finns vissa saker som tyder på att man får mindre investering i kvinnliga bolag för att man kanske är lite mer försiktig om hur man beskriver sin framtid, säger Jeanette Andersson, som även vill lyfta frågan om vem det är som egentligen öppnar plånboken i dag. Hon anser att det finns för få kvinnliga investerare i dag.

Kvinnor har pengar, men för att bli investerare måste man känna att man vill vara med och bygga bolag, säger hon och fortsätter:

Jag tror att man måste få kvinnor att förstå att de hör hemma här. Och inte bara det, utan att de behövs här för att göra skillnad.

"Ha makt att påverka"

Malmös startup-hus vill vara med och vända utvecklingen. Hälften av bolagen ska från år 2024 dessutom drivas av kvinnor, säger Mincs vd.

Hälften av bolagen som drar in kapital i vårt program ska drivas av kvinnor, och vi har en rad åtgärder för att detta ska hända.

Att arrangera eventet Nordic Female Investor Meetup, som i år hållits för femte gången, är en del av receptet.

Det adresserar den utmaning vi har. Inte bara i startup-världen, utan i samhället generellt så är det väldigt få kvinnor som är engagerade och investerar. Och väldigt få kvinnor som faktiskt bygger tillväxtföretag, säger hon och fortsätter:

Och i slutänden är att äga också att ha makt att påverka.