Oväntat stark svensk återhämtning

Data som trillar in – som dagens konsumtion och industriproduktion – fortsätter att vara stark. Det är ganska tydligt att återhämtningen är starkare än vad vi såg framför oss för något halvår sedan, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Liksom många prognosmakare är han i dagarna i färd med att ta fram en ny konjunkturprognos. Den ska vara klar den 25 augusti.

Den prognos vi gjorde i april står sig ganska väl. Men om något har det första halvåret varit lite starkare än väntat, säger Wallström.

Coronaviruset ett orosmoln

Samtidigt finns coronavirusets framfart kvar som ett orosmoln, inte minst i och med spridningen av deltavarianten av viruset. Men en återgång till totalt nedstängda ekonomier är inte ett troligt scenario som det ser ut just nu, enligt Wallström.

Men vissa sektorer i ekonomin, som turism och resande, kommer fortsatt hållas tillbaka så länge vi inte är ute ur pandemin och den utgör ett fortsatt hot, säger han.

Effekten av detta på hela ekonomin blir dock begränsad. Besöksnäringen med inhemsk profil har redan återhämtat sig från pandemismällen i takt med att restriktioner lyfts bort.

Den del som fortfarande är långt under nivåerna före pandemin är flygandet och resandet, och det är en liten del av ekonomin som inte har påverkan på makrobilden, säger Wallström.

Räknar med underskott

När det gäller KI:s prognosuppdatering tror Wallström att den kommer att innehålla ett åtstramat reformutrymme för regeringen inför budgetförhandlingarna som nu tar fart, jämfört med vad regeringen själv målat upp hittills.

KI kommer säkert peka på att man behöver börja fundera på att gå tillbaka till överskott i de offentliga finanserna från nästa år, säger Wallström.

I regeringens senaste prognos från slutet av juni räknar finansdepartementet med ett underskott i år på 2,2 procent, följt av ett nollunderskott 2022.

Wallström tycker inte det är ett bra läge att börja strama åt utan hade gärna sett en mer offensiv finanspolitik även framöver, för att stötta ekonomin och hjälpa Riksbanken att få upp inflationen till målet.

Offentliga finanser "jättestarka"

Satsningar på integration på arbetsmarknaden, gröna investeringar, välfärd och sänkt skatt på arbete präglar hans önskelista.

Det skulle innebära att man tillät lite underskott några år framöver. Det ser jag inte någon som helst dramatik i, säger Wallström.

Svenska offentliga finanser ser jättestarka ut jämfört med andra länder och räntorna förblir nedpressade och har ju sjunkit ytterligare i sommar. Det är inte alls påkallat att spara nu. Jag önskar att man eldade på lite mer.

Fortsatt lågt inflationstryck

När det gäller inflationen tror han, liksom de flesta, att det efter tillfälliga återhämtningseffekter kommer att vara en utdragen period av problem för Riksbanken att nå sitt inflationsmål.

Den stora bilden är att den svenska inflationen har varit väldigt låg i sommar, på grund av baseffekter. Energi- och elpriser har överraskat lite, men underliggande är inflationstrycket fortsatt lågt och vi ser inga tendenser till lönetryck trots den goda utvecklingen på arbetsmarknaden.