Dags för kvällshandel på Frankfurtbörsen

Vi har inga planer på att utöka våra öppettider på börsen. Och diskussionen före pandemin på en europeisk nivå var snarare att minska öppettiderna, säger David Augustsson, kommunikationschef på Nasdaq Stockholmsbörsen.

Att andra aktörer nu utökar öppettiderna är intressant och något vi självklart kommer att följa, tillägger han.

"Kommer att ge ringar på vattnet"

Synkroniseringen mellan europeiska börser när det gäller öppettider har länge varit etablerad. Vilka konsekvenser Frankfurtbörsens beslut om kvällsöppet kan få på andra europeiska börser är för tidigt att säga, enligt Augustsson.

Det är klart att det här kommer att ge ringar på vattnet, men hur de ringarna ser ut är alldeles för tidigt att säga något om, säger han.

Bättre än att gå åt andra hållet och begränsa öppettiderna, tycker nätmäklaren Nordnets sparekonom Frida Bratt om Frankfurtbörsens beslut.

Det är trots allt många som är börsintresserade men som inte kan sitta framför skärmen hela dagarna, utan får göra det på kvällen. Och en börs som stänger tidigare minskar ju tillgängligheten för privatsparare att handla, säger hon.

Men hon ser också potentiella problem med längre öppettider. Det begränsar utrymmet för börsbolag att gå ut med information när ingen handel pågår. Det kan också ge ännu tuffare arbetstider för anställda i finansbranschen, där många redan vittnar om svårigheter att få ihop jobbet med familjeliv.

Det kan bli väldigt långa arbetsdagar, säger Bratt.

Kan reagera på amerikanska marknaden

Huvudargumentet för kortare handelsdagar är att det kan ge en mer effektiv handelsprocess, då merparten av handeln normalt ändå sker vid vid öppning och stängning.

I sin motivering till att öppna för kvällshandel i aktier och andra instrument hänvisar börsoperatören Deutsche Börse till att man vill ge kunder bättre förutsättningar att följa utvecklingen på Wall Street.

"Genom att utöka öppettiderna kan investerare bland annat reagera på händelser på de amerikanska marknaderna sent på kvällen och dra nytta av börshandel", skriver börsoperatören sin nätsajt.

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, är tveksam till om det verkligen är detta som är huvudskälet.

De säljer in idén att det ska bli enklare för tyska investerare att ta till sig händelser på USA-marknaden. Men frågan är om trycket inte kommer från andra hållet, från USA, då detta förenklar för dem att göra affärer på den europeiska marknaden, säger han.

"Farlig skärmtid"

Vad effekterna blir och om det sprider sig till andra europeiska börser vill han låta vara osagt.

Men det är väl skönt att det inte är Stockholmsbörsen som är experimentverkstaden. Låt Frankfurt testa det här, så får vi se vad som händer och vilka effekter det får, säger han.

Liksom Frida Bratt ser han en uppenbar risk för ännu tuffare arbetstider för anställda i finansbranschen.

Och det blir ju farlig skärmtid för tyska daytraders, tillägger han.