"In i kaklet" om minimilönerna i EU

Klartecken för ministerrådets syn på förslaget om minimilöner gavs som väntat strax före lunch på måndagen.

"Arbete måste betala sig. Vi kan inte accepterar att folk som lägger all sin kraft på jobbet fortfarande lever i fattigdom och inte kan uppnå en acceptabel levnadsstandard", heter det i ett pressmeddelande från Janez Ciger Kralj, arbetsmarknadsminister i höstens ordförandeland Slovenien.

Svenskt ja

I Sverige har både regering, opposition, fack och näringsliv varit starkt kritiska mot förslaget ända sedan det lades fram i fjol höstas. Ändå röstade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) nu ja till den väg framåt som ministerrådet föreslår.

Vi har nått väldigt stora framgångar i den text som ligger på bordet, en text som innebär att vi inte tvingas införa några lagstadgade minimilöner och som tar hänsyn till den svenska lönebildningsmodellen, säger Nordmark i Bryssel.

"Vill kunna sitta med"

Regeringen hoppas att ett ja nu ska ge en större möjlighet för Sverige att kunna påverka de tuffa förhandlingar som inleds efter årsskiftet för att nå en kompromiss som både medlemsländerna och EU-parlamentet kan acceptera.

Vi vill kunna sitta vid förhandlingsbordet. Vi tror att det är så vi får ut bäst resultat och når den bästa slutprodukten. Eftersom den här frågan är så viktig för Sverige, för de svenska löntagarna, arbetsgivarna och för hela vår lönebildningsmodell så måste vi fullfölja och jobba ända in i kaklet, säger Nordmark.

Deltagarmässigt i förhandlingarna spelar det dock ingen roll om Sverige säger ja eller nej just nu. Det är ändå främst Frankrike, som ministerrådets kommande ordförandeland, som får huvudansvaret för att driva diskussionerna i mål.

"God relation"

Eva Nordmark räknar med att franska kollegan Élisabeth Borne ska göra ett gott jobb.

Frankrike har ingen ambition att förstöra en väl fungerande arbetsmarknadsmodell. Men vi kommer att vara väldigt nära det franska ordförandeskapet för att se till att det inte sker några misstag, säger Nordmark.

Inne på måndagsmötet sade Ungern och Danmark nej till kompromissen. Nordmark tror dock inte att Danmarks nej-sägande skadar den svenska linjen.

Nej, det gör det inte. Vi har en väldigt god relation och alla de förändringar och förbättringsförslag som vi tillsammans fått igenom med Danmark kommer vi att stå upp för, säger arbetsmarknadsministern i Bryssel.