De elektrifierar sina godstransporter – Ahlsell och Apotea använder tekniken som krävs för att klara laddkraven från tunga transporter

En ellastbil står och laddar vid en högeffektsladdare från ABB utanför ett av industrigrossisten Ahlsells lager. När elektrifieringen av godstrafiken nu tar fart på allvar krävs kraftfulla och pålitliga laddare och fördelningscentraler. Foto: Niclas Kindahl

Allt fler logistikföretag har nu börjat elektrifiera sina vägtransporter. En omställning som ser ut att ta fart ordentligt när fler kunder ställer krav på fossilfria transporter och svenska staten går in med stora belopp för att snabba på utbyggnaden av publika laddstationer för tung trafik. Kraftfulla laddare och robusta fördelningscentraler från ABB gör resan smidig och enkel för de aktörer som vill hänga med i utvecklingen.

År 2045 ska industrigrossisten Ahlsells hela verksamhet vara fossilfri. För att klara den målsättningen måste de komma tillrätta med godstransporterna som står för nära hälften av företagets klimatpåverkan. Därför har de under 2022 dragit igång ett pilotprojekt i samarbete med ABB.

- Tillsammans med ABB samarbetar vi i flera viktiga hållbarhetsfrågor och när vi nu elektrifierar godstransporter spelar ABB:s högeffektsladdare och fördelningscentraler en viktig roll. Elektrifierade transporter är ett måste för att vi på Ahlsell ska nå vårt mål att bli fossilfria och för oss är det viktigt att göra konkreta test i verkligheten. Och det försök som vi har gjort vid vårt stora lager i Hallsberg tillsammans med ABB har verkligen fungerat bra, säger Gunilla Sandström, miljö- och hållbarhetschef på Ahlsell.

bild
Foto: Niclas Kindahl

Allt fler elektrifierar sina transporter

Och Ahlsell är inte ensamma. På senare tid har ABB samarbetat med en rad olika logistikföretag om elektrifiering av tunga transporter. Bland annat är företaget inblandat i näthandlaren Apoteas storsatsning på elektrifierade transporter i samarbete med Einride, där ABB levererat laddlösningarna. Ellastbilar från Einride ska gå i skytteltrafik dygnet runt från lagret i Morgongåva, utanför Uppsala, och paketterminalerna i stockholmsområdet. Vissa av Apoteas nätkunder kommer därmed kunna välja alternativet ”emissionsfria leveranser” om de så önskar.

Utvecklingen går nu så fort att vissa e-handlare till och med börjat säga nej till logistikföretag med för mycket fossila inslag i sina transporter.

- Blir det samma snabba utväxling som skedde på personbilssidan kommer marknaden verkligen att explodera. Vilket givetvis är extra spännande för oss på ABB som har just de kraftiga högeffektsladdarna, robusta fördelningscentralerna och den teknik som krävs för att klara laddkraven från tunga transporter, säger John Engdahl, produktchef e-mobility på ABB Sverige.

bild
ABB:s högeffektsladdare Terra HP på 175 kW som kan uppgraderas till 350 kW är perfekt för laddning av tunga fordon och för publik drift längs motorvägarna. Hög driftsäkerhet, två laddplatser, litet footprint, extra långa laddkablar och möjligheter till integrerade betalningslösningar borgar för hög tillförlitlighet och god ekonomi. Foto: ABB

Pålitliga fördelningscentraler gör det enkelt att skala upp

När elektrifieringen av godstrafiken nu tar fart på allvar kommer det ställa helt andra krav på tillförlitligheten hos laddstationerna. Alla delar måste fungera, underhållas och vara i toppskick, från nätanslutning till laddare, IT-lösningar och fördelningscentraler.

- De här laddstationerna kommer att gå hårt så det krävs verkligen att alla delar håller hög kvalitet, för om en laddsajt står still kostar det mycket pengar. Tyvärr ser vi nu att det börjar komma in en rad lågprisprodukter som inte testats ordentligt och håller måttet. När de sedan går sönder kommer kunden till oss, som de vet har ett beprövat koncept som testats hårt i många decennier, säger Stefan Svedberg, säljare av fördelningscentraler på ABB Electrification.

De robusta fördelningscentralerna från ABB gör det möjligt att ansluta laddstationer från olika tillverkare och gör det lätt att ansluta fler laddpunkter när det behövs.

- Det är både ett enkelt system att installera och bygga ut. Många av våra kunder väljer till en extra tom plats i skåpen så att de lätt kan expandera utan att bygga om hela centralen. Då är det bara att installera en extra huvudbrytare och hänga på en ny grupp vid behov, säger Stefan Svedberg.

bild
Med hjälp av ABB:s robusta och pålitliga fördelningscentraler blir det enkelt att ansluta fler laddpunkter när det behövs. Foto: Magnus Glans

Krävs kraftfulla och beprövade laddningslösningar

En viktig drivkraft för att påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige är det nya statliga stödet för att bygga upp en laddinfrastruktur längs vägarna. Satsningen Regionala elektrifieringspiloter är på hela 1543 miljoner kronor och de laddstationer som får stöd nu i vår ska stå färdiga senast hösten 2023.

- Det är en jättesatsning som staten nu gör och som verkligen kommer sätta fart på utbyggnaden av laddinfrastrukturen för regionala transporter. För att klara detta krävs laddningslösningar med hög effekt som klarar kontinuerlig drift under lång tid, som exempelvis vår högeffektsladdare Terra HP, säger John Engdahl.

Tänk på servicen

En sak som är lätt att glömma bort i molnet av all ny teknik och spännande satsningar är underhåll och service. Planerat underhåll och årliga genomgångar av laddstationens alla delar är jätteviktigt. Och även om alla ABB:s laddare är uppkopplade och det därför oftast går snabb att avhjälpa fel kan det ibland också kännas tryggt att som kund kunna ringa upp en expert på området om det är något man vill diskutera.

- På ABB har vi satsat på att ha en lokal serviceorganisation dit kunden kan ringa inte bara när något är fel utan också när de behöver råd och vill diskutera rent allmänt kring drift, teknik och planering av laddnätverk. Något vi har märkt är väldigt uppskattat, avslutar John Engdahl.

KONTAKT:

bild
John Engdahl, produktchef
e-mobility på ABB Sverige.
john.engdahl@se.abb.com
076-109 50 60
bild
Stefan Svedberg, säljare av fördelningscentraler, ABB Electrification. stefan.svedberg@se.abb.com
072-720 33 50